Skip to main content

Reis bij maanlicht | 25 januari

By 11 januari 2015september 8th, 2016Vorige concerten

Titia van Heijst en Lineke Lever - Foto: Merlijn DoomernikSopraan Titia van Heyst en pianiste Lineke Lever vormen sinds 2009 een liedduo. Samen geven zij vele liedrecitals, waaronder in Vredenburg in Utrecht en Muziekgebouw Eindhoven. Op 25 januari was Lineke Levert verhinderd. Zij werd vervangen door pianste Sabine van der Heijden. Titia van Heyst studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij is een veel gevraagd en veelzijdige sopraansoliste. Daarnaast zingt zij als ensemblezangeres bij Cappella Amsterdam en wordt ze vaak uitgenodigd door buitenlandse top-ensembles.

Interview

In aanloop naar hun concert op 25 januari 2015, om 15.00 uur in de Kerk aan Zee, spraken wij met Titia en Lineke.


’Reis bij maanlicht’ is de titel van jullie optreden, dat maakt nieuwsgierig, wat mogen de bezoekers verwachten?
We hebben een programma samengesteld met muziek die ons meeneemt op een reis van Europese componisten, waarin romantiek in het avondlicht centraal staat. We nemen u mee naar Slovenië en Hongarije tot aan eindstation Parijs, de stad van de liefde en het lonkende maanlicht. We spelen onder anderen het avondlied ‘Le jet d’eau’ uit de grote Baudelaire-liederencyclus van Debussy en ‘Die Loreley’ van Liszt. De liederen zijn sfeervol en melancholisch en soms komisch en lichter van stijl zoals de ‘Métamorphoses’ van Poulenc.

Welke liederen in het programma zijn extra bijzonder voor jullie om te spelen?
De Baudelaire-liederencyclus van Debussy is een heel bijzondere liederencyclus, onder anderen vanwege de grote rol van de piano die zeer gelijkwaardig is aan de sopraan. In de muziek is dit een hoogtepunt waarin poëzie en lyriek tot een grootse samenwerking komt. Debussy liet zich voor deze cyclus inspireren door de muziek van Wagner. Het grootse karakter van de muziek van Wagner is dan ook goed terug te horen in deze muziek. Wij spelen drie van de vijf Baudelaire-liederen tijdens het concert in Kerk aan Zee.
Daarnaast spelen we de korte, charmante cyclus ‘Métamorphoses’ van Poulenc die wij al vele jaren met veel plezier uitvoeren. Deze zijn qua sfeer juist tegengesteld aan de romantische liederen van Debussy maar zeker minstens zo spannend!

 

titia-van-heyst_001Titia van Heyst

Titia van Heyst is een veelzijdige sopraan en tevens veelgevraagd oratorium soliste. Grote oratoriumwerken als de Mattheus-, Johannes Passion, Weihnachts Oratorium van Bach, Messiah van Haendel, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Mozart’s Exsultate Jubilate en Kroenungsmesse, Psalm 42 van Mendelssohn maar ook het Gloria van Poulenc en Orffs Carmina Burana voert zij geregeld uit. Buiten de concertzalen en grote kerken in Nederland treedt Titia als soliste ook op in het buitenland. Ze toerde ondermeer door Denemarken, Zweden en Frankrijk met de Johannes Passion van Bach. Ze heeft als soliste aan diverse CD opnames meegewerkt, waaronder de CD ‘Krönungsmesse’ van het Kathedrale Koor St. Bavo in samenwerking met het Promenade Orkest.

Ensemble

Naast soliste is Titia een gepassioneerd ensemble zangeres. Ze zingt als freelancer bij Cappella Amsterdam en wordt regelmatig door andere (buitenlandse) ensemles uitgenodigd. Ze concerteerde met ensembles door Zuid Afrika, De Verenigde Staten, Venezuela en veel landen in Europa. Titia vormt een liedduo met pianist Lineke Lever. LiedDuo Van Heyst-Lever treedt op met repertoire uit de 19e en 20e eeuwse muziek, uitgevoerd in concertzalen, kerken en kleine theaters.

Opleiding

Titia behaalde in mei 2007 haar master diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens haar masterstudie specialiseerde zij zich in de Franse en Duitse liedkunst. Titia studeerde bij Sasja Hunnego en volgde daarnaast lessen en masterclasses bij Valérie Guillorit, Jard van Nes, Meinard Kraak, Dame Melvina Major, Elly Ameling en Erna Spoorenberg. Inmiddels wordt ze gecoacht door sopraan Hanneke de Wit.
Haar muzikale opleiding begon aan de Kathedrale Koorschool in Utrecht. Vanwege haar kwaliteiten als jonge (12 jarige!) sopraan werd zij gevraagd als solofairy Peaseblossom in Benjamin Brittens opera A Midsummer Nights Dream, een productie van De Nationale Opera. Een unieke ervaring die haar keuze voor een zangstudie mede heeft bepaald.

 

MD-HeystLever7265aLineke Lever

Pianiste Lineke Lever studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium bij David Kuyken en volgde masterclasses bij Jan Wijn, Ton Hartsuiker, Martijn van den Hoek,  István Párkányi en het Pianoduo Tal & Groethuijsen. In 2004 maakte Lineke haar radiodebuut bij de Avro. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings.

Toonaangevend duo

Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo, een van de meest toonaangevende piano- en saxofoonduo’s van dit moment. Het Arte Duo bestaat al 13 jaar, volgde masterclasses bij Arno Bornkamp, Jörgen Petterson en pianist Ralph van Raat. Het Arte Duo speelde in Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ en in maart 2006 debuteerden zij op radio 4. In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD One 2 Ten. In het najaar van 2014 is hun romantische CD Salut d’Amour uitgekomen met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Inmiddels zijn er meer dan twintig nieuwe stukken voor het Arte Duo geschreven. Lineke Lever en Aubrey Snell hebben de wereldpremiere van composities van onder meer Chiel Meijering, David Dramm, Toek Numan en Marijn Simons op hun naam staan.

Veelgevraagd Liedduo

Lineke Lever treedt niet alleen op als solo pianiste. Samen met sopraan Titia van Heyst vormt ze een veelgevraagd liedduo. Lineke volgde liedmasterclasses bij Elly Ameling, Jard van Nes, Meinard Kraak, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Richard Egarr. Daarnaast begeleidt Lineke  regelmatig grote koren in Nederland. Als liedbegeleidster was ze te horen in Muziekcentrum Vredenburg, De Oosterpoort in Groningen en Muziekgebouw Eindhoven. Haar voorliefde voor hedendaagse muziek, maakt haar een veelgevraagd pianiste in moderne muziekensembles. Lineke speelde onder leiding van dirigenten Jussi Jaatinen, Wouter Padberg en Micha Hamel. Ook werkte ze mee aan muziektheaterproducties van het Max Tak Orkest.
Lineke werkt ook regelmatig in trioverband samen met fluitiste Susanna Edixhoven (freelance-fluitiste in o.a. het Nederlands Philharmonisch Orkest) en celliste Rebecca Smit (celliste Radio Filharmonisch Orkest).

Programmamaker Klassieke radio

Naast haar opleiding piano aan het Utrechts Conservatorium studeerde Lineke Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. In 2007 studeerde zij af met een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse componisten en dichters. Van 2007 tot 2013 was Lineke verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag als docent Project Inleidend Piano Onderwijs (PIPO). Lineke is programmamaker van klassieke radioprogramma’s bij De Concertzender.

X