Skip to main content

Beethoven en zijn leraren | 8 maart 2015

By 11 januari 2015september 8th, 2016Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

Camerata 1800Camerata 1800 schildert de muzikale sfeer van de periode rond 1800. De musici van dit pianotrio hebben zich gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijk van de verschillende muziekperiodes en spelen op de instrumenten die toen gangbaar waren. Klinkende namen als Haydn, Mozart en Beethoven komen dan ook vaak in onze programma’s terug. IJzersterke muziek, tot klinken gebracht zoals de componisten het waarschijnlijk zelf graag gehoord zouden hebben. Naast de werken van de grote en bekende meesters presenteert Camerata 1800 verrassende en zelden uitgevoerde composities. Gastmusici worden regelmatig uitgenodigd om het klankenpalet en repertoire te verbreden.

Het programma

Beethoven en zijn leraren is de titel van het programma. Wat was de invloed van de andere componisten op het werk van Beethoven?

In een historische anekdote wordt verteld dat Beethoven, 16 jaar oud, van Bonn naar Wenen gaat om voor Mozart voor te spelen. Hij wil les van hem hebben. Mozart heeft weinig tijd voor hem, het is een paar jaar voor zijn dood en hij heeft het druk. Met tegenzin ontvangt hij Beethoven die Mozarts 23e pianoconcert voorspeelt. Mozart onderbreekt hem: “Speel wat anders, dit kan iedereen”. Beethoven speelt een eigen compositie, waarop Mozart gehaast naar de andere kamer loopt en tegen zijn vrouw Constanze zegt: “Kijk naar die jonge man, daar krijgen wij nog veel van te horen.” Beethoven krijgt echter een telegram dat zijn moeder op sterven ligt en vertrekt direct naar Bonn.

Mozart is al overleden als Beethoven in 1792 terugkeert naar Wenen om bij Haydn contrapunt lessen te volgen. Hij krijgt gedegen les, maar er zijn geruchten dat Beethoven niet bijzonder enthousiast was. Begin 1794 vertrekt Haydn naar Engeland. Om te voorkomen dat zijn leerling geen docent meer heeft, introduceert hij hem bij Albrechtsberger.

Albrechtsberger heeft al een naam als organist en muziektheoreticus, en is vooral een meester in het contrapunt. Hij heeft verschillende componisten lesgegeven, en van 1794 tot 1795 is hij de leraar van Beethoven. Albrechtsberger schijnt niet in een grote toekomst van Beethoven te geloven, want hij zei ooit over hem: “Hij zal nooit iets behoorlijks maken”…

Wat mogen de bezoekers van het concert verwachten?

Wij spelen vier werken in dit concert, ieder stuk heeft een heel eigen karakter en klankbeeld. Dat maakt het programma zeker heel contrastrijk. De tweede symfonie van Beethoven zult u in een heel ander licht zien en gaan horen, het is in deze bewerking pure kamermuziek, maar toch zo herkenbaar.

Over de musici

Camerata 1800Evert Jan Schuur, viool
Evert Jan Schuur studeerde viool aan het Brabants Conservatorium bij Maurits van der Berg. Hij studeerde vervolgens Barokviool bij Marie Leonardt aan het Rotterdams Conservatorium en verder voor de aantekening kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Lucy van Dael. Evert Jan heeft veel in het buitenland gespeeld met ensembles als La Chapelle Royale, La Grande Ecurie, Das Neue Orchester en La Stagione Frankfurt. Momenteel speelt hij nog bij Die Cappella Coloniensis en in La Académie Sainte-Cécile. Naast het concertmeesterschap bij het Nederlands Begeleidingsorkest speelt Evert Jan Schuur in Camerata Artemisia en speelt kamermuziek met het trio Trilix. Met de groep Venster maakt en speelt hij theatervoorstellingen.

Gadze Heeres, cellofotoGH
Gadze Heeres kreeg cellolessen van Dmitri Ferschtman en Wieland Kuyken, kamermuziek van Eli Goren en Sandor Vegh, volgde cursussen bij John Holloway en Nicolaus Harnoncourt. Hij speelde in diverse orkesten en ensembles in Nederland waaronder het Nedederlands Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Kamer Orkest, Amsterdam Sinfonietta en in het buitenland onder andere in La Chapelle Royale van Philippe Herreweghe en Ensemble Intercontemporain onder leiding van Pierre Boulez. Hij speelt op een cello gebouwd door Guust Francois.

Ursula Dütschler, fortepiano en klavecimbel
fotoUD
Ursula Dütschler is afkomstig uit Zwitserland. Zij studeerde klavecimbel bij Jörg Ewald Dähler in Bern en bij Kenneth Gilbert in Salzburg. Later volgde en studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Zij won prijzen op internationale concoursen zoals die in Parijs (1989, voor klavecimbel) en in Boston (1991, voor pianoforte).

Zowel op klavecimbel als ook op fortepiano treedt Ursula Dütschler regelmatig op als soliste en in diverse kamermuziek combinaties.

 

X