Een mooie traditie in onze serie. Iedere keer weet de Muiderbergse pianist en componist Carl van Reenen te verrassen met bijzondere concerten, samen met zijn muzikale vrienden.
Na de Canto Ostinato en Don Giovanni is het nu tijd voor de gevierde mezzosopraan Christianne Stotijn die een glanzende carrière heeft waarop wijlen Bernard Haitink grote invloed had. Met hem stond ze op alle grote podia. Altvioliste Annemarie Konijnenburg speelt niet alleen in het Radio Filharmonisch Orkest maar is ook verknocht aan kamermuziek en werkt als docent aan het conservatorium in Utrecht, net als Carl. Deze middag staan liederen van Johannes Brahms op het programma. Na de pauze klinkt werk van Schumann, Tsjaikovski en Loeffler.
Lees meer over het programma
Christianne Stotijn mezzosopraan
Annemarie Konijnenburg altviool
Carl van Reenen piano
Johannes Brahms (1833 – 1897)
– Bei Dir sind meine Gedanken op. 95.2
– Die Mainacht op. 43.2
– Über die Heide op. 86.4
– Es schauen die Blumen op. 96. 3
– Meerfahrt op. 96.4
– O, wüsst ich doch den Weg zurück op. 63.8
– Sommerabend op. 85.1
– An ein Veilchen op. 49.2
– Von ewiger Liebe op. 43.1
Zwei Gesänge opus 91:
– Gestillte Sehnsucht
– Geistliches Wiegenlied
PAUZE
Robert Schumann (1810 – 1856)
– Märchenbilder opus 113
Pjotr Iljits Tsjaikovski (1840 – 1893)
Twee liederen bewerkt door Wijnand van Klaveren:
– None but the lonely heart, op. 6.6 ( L.A. Mey naar Goethe)
– At the Ball, op. 38.3 (A.Tolstoy)
Charles Martin Loeffler (1861 – 1935)
Uit 4 poèmes opus 5:
– Sérénade
– Dansons la Gigue
Lees meer over de musici
De Muiderbergse componist en pianist Carl van Reenen studeerde piano op het Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn. Hij treedt op in verschillende kamermuziekensembles en hij begeleidt zangers. Verder werkt hij aan het Utrechts Conservatorium als co-repetitor en docent repertoirestudie. Eerder speelde hij operafragmenten op een cruiseschip, trad hij op in toneelstukken en speelde hij filmmuziek. Hij speelde key-board in verschillende producties van Joop van de Ende. Ook schreef en regisseerde hij kindermusicals.
Carl is ook dirigent. Hij leidde het Zwols Symfonieorkest. In 2009 dirigeerde hij de door hemzelf samengestelde opera Lisettes Rache oder Der Onkel aus Chicago, gebaseerd op muziek van Mendelssohn.
Bij Concert aan Zee krijgt hij jaarlijks Carte Blanche. De eerste keer bracht hij het muziektheaterstuk “L’histoire du Soldat” van Strawinsky. In 2015 speelde hij de pianoversie van Mussorgsky’s “De Schilderijen van een tentoonstelling” en een aantal uitdagende stukken met klarinettiste Celeste Zewald. In 2016 presenteerde hij de mooiste pianotrio’s. In 2017 verraste hij met met een gevarieerd programma met KCO-violiste Sjaan Oomen en mezzosopraan Ellen van Beek. In 2018 bracht hij een vocaal programma met sopraan Charlotte Houberg en opnieuw Ellen van Beek met onder meer Pergolesi’s Stabat Mater. In 2019 kwam hij met een Tsjechische connectie: klarinettist Karel Dohnal en violiste Radka Dohnalová. In 2020 toverde hij, samen met het X-Sight Percussionduo een bedwelmend mooie “Canto Ostinato” van Simeon ten Holt uit de vleugel en twee marimba’s. In 2021 overdonderde hij het Muiderbergse publiek met Mozart’s geliefde opera “Don Giovanni” in zakformaat met een topcast en een verteller.
Mezzosopraan Christianne Stotijn werd geboren in Delft en studeerde viool en zang aan het conservatorium van Amsterdam. Nadat zij haar diploma viool behaalde, zette zij haar zangstudie voort bij Udo Reinemann, Jard van Nes, en Dame Janet Baker. In de loop der jaren won zij diverse belangrijke prijzen, waaronder de prestigieuze ECHO Rising Stars Award 2005/6, in 2005 de Borletti Buitoni Trust Award en in 2008 de Nederlandse Muziekprijs. Bovendien werd zij in 2007 verkozen tot BBC New Generation Artist.
Christianne is een gepassioneerd vertolker van liederen. Onder begeleiding van pianisten Joseph Breinl en Julius Drake, met wie ze al jarenlang als duo samenwerkt, zong zij in de belangrijkste concertzalen ter wereld. In kamermuziekverband treedt zij regelmatig op met onder andere altviolist Antoine Tamestit, haar broer, contrabassist Rick Stotijn en het Oxalys Ensemble.
De dirigent Bernard Haitink heeft een grote invloed gehad op haar muzikale loopbaan. Onder diens leiding zong zij met orkesten als Het Koninklijk Concertgebouworkest, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra en London Symphony Orchestra. Ook zong zij samen met vooraanstaande dirigenten zoals Claudio Abbado, Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Yannick Nézet-Séguin, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Vladimir Jurowski en Jaap van Zweden.
Christianne zong diverse wereldpremières van hedendaagse componisten. Zo heeft Michel van der Aa de cyclus ‘Spaces of Blank’ aan haar opgedragen in 2009 samen met het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2013 zong Christianne Stotijn de wereldpremière van ‘Totentanz’ van componist Thomas Adès tijdens de Proms in de Royal Albert Hall te London. Ook op de operapodia was zij regelmatig te zien en te horen. Zo vertolkte zij onder meer de rol van Pauline in Pique Dame in de Opera van Parijs, de rol van Isabella in L’Italiana in Algeri tijdens het Festival d’Aix-en-Provence, speelde ze Ottavia in Poppea bij de Nederlandse Opera en Teatro Campoamor in Oviedo en het Teatro Arriaga in Bilbao. Zij zong de rol van Cornelia in Giulio Cesare en de rol van Neris in Medea in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel en bij de Nederlandse Opera eveneens Cornelia. Ze speelde de titelrol in Tamerlano in het Royal Opera House in Covent Garden en zong een concertante uitvoering van Wagners Tristan und Isolde in de rol van Brangäne. In 2014 zong zij de rol van Marfa uit Moessorgski’s La Khovanshchina aan de Oper Stuttgart. Zij zong in 2019 in Taiwan de rol van Marguerite uit Faust van Berlioz. In 2020 maakte zij haar rol-debuut in Strasbourg aan de Opéra National du Rhin in de rol van Kundry in Wagner’s Parsifal.
Sinds 2014 leidt Christianne Stotijn de Udo Reinemann International Masterclasses te Brussel. Ook is zij als zangdocente verbonden aan de Hochschule für Musik, Würzburg.
Christianne heeft een Stichting opgericht, welke eigen educatieve producties verzorgd. Met het bedenken en uitvoeren van vernieuwende muziekprojecten, zowel voor het bestaande en nieuwe concertpubliek, als voor kinderen, wordt gestreefd naar een vorm van overdracht en vertellen die breder is dan het zingen van liedteksten in de traditionele recital-vorm. Zo bracht zij een muziektheater over het leven van de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum: Die Weise von Liebe und Tod en de kindervoorstelling: De Uilenpriesteres van Orplid.
De muziek van Christianne Stotijn wordt uitgebracht op het label Onyx en sinds 2014 bij Warner Classics. Voor haar opname van liederen van Tsjaikovski, ontving zij in 2010 de BBC Music Magazine Award. Voor het label MDG nam Christianne Stotijn een werk op dat haar na aan het hart ligt: ‘Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke’ van Frank Martin. Voor deze opname werd zij onderscheiden met de ECHO Award ‘Liedeinspielung des Jahres 2008. Haar album ‘If the Owl calls again’ kreeg de Gramophone’s editor’s choice met de woorden: “Eclectic and engaging throughout, this recital has a strong sense of personality–and personal choice–running throughout it.” –Gramophone Editor’s Choice, July 2015.
Haar meest recente cd werd uitgebracht bij Deutsche Grammophon in 2020 met: Totentanz van Thomas Adès in samenwerking met de Boston Symphony Orchestra onder leiding van Thomas Adès.
Annemarie Konijnenburg is altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast is ze hoofdvakdocent altviool en kamermuziek op het Utrechts conservatorium.
Viool studeerde ze bij Chris Duindam en Emmy Verhey, altviool bij Prunella Pacey en Nobuko Imai aan het Utrechts Conservatorium.
Ze maakte deel uit van Camerata Antonio Lucio, het Tagore Kwartet en het Gaudae trio. Ze is lid van het Cugnon Project, een initiatief van professionele musici dat jonge conservatoriumstudenten de kans geeft met professionele musici podiumervaring op te doen.
Naast haar baan in het Radio Filharmonisch Orkest, met wie ze elke week concerten geeft in het Amsterdamse Concertgebouw en Tivoli Vredenburg in Utrecht is ze als veelgevraagd kamermusicus regelmatig op allerlei podia te horen.
Annemarie bespeelt een altviool van Max Möller uit 1946.