Skip to main content

Nicolas en Ella van Poucke | zondag 18 april, 15.00 uur

By 21 maart 2021mei 7th, 2021Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

> Dit concert terugkijken

Wanneer je als broer en zus samen musicerend opgroeit dan brengt dat iets extras in de beleving, ook voor de toeschouwers. Pianist Nicolas en celliste Ella van Poucke hebben ieder voor zich een glanzende internationale carrière, maar om samen op een podium te kunnen staan komen ze graag naar Muiderberg. Wij zijn blij dat ze op korte termijn het gat in onze programmering willen invullen nu door de corona maatregelen blokfluitkwintet Seldom Sene en sopraan Klaartje van Veldhoven moesten afzeggen.

Voor de combinatie cello en piano is veel moois gecomponeerd maar de eerste twee cellosonates van Johannes Brahms behoren tot de geliefdste werken. Ze worden voorafgegaan door de Fantasiestücke, Opus 73, van Robert Schumann, nog zo’n pareltje uit het rijke aanbod waaruit Nicolas en Ella kunnen kiezen.

Ook dit concert wordt gegeven in een kerk zonder toeschouwers. We hopen snel weer publiek te mogen ontvangen in Kerk aan Zee in Muiderberg, maar zo ver is het helaas nog niet. Wij zijn dankbaar dat we door de steun van vrienden, sponsoren, spontane giften en een bijdrage uit het coronafonds van de gemeente Gooise Meren, deze muziekserie in leven kunnen houden. Dankzij een professionele Livestream komen we bij u thuis, of op welke plek dan ook.

Via Eventbrite kunt u een E-ticket kopen waarmee u het concert live kunt bij wonen. Wij vragen om een vrijwillige bijdrage. U bepaalt zelf de hoogte. Iedere bedrag, hoe klein ook is welkom. Wij maken hierbij gebruik van Eventbrite die u zal vragen een account aan te maken. Log dus op tijd in en kijk en luister op uw eigen laptop, tablet of TV-scherm.

Bekijk het programma

Nicolas van Poucke, piano

Ella van Poucke, cello

Robert Schumann (1810 – 1856)

Fantasiestücke, opus 73 (1849)

  • Zart und mit Ausdruck
  • Lebhaft, leicht
  • Rasch und mit Feuer

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Sonata for cello and piano no.1 in E minor, opus 38 (1865)

  • Allegro non troppo
  • Allegretto quasi Menuetto
  • Allegro

Sonata for cello and piano no.2 in F major, opus 99 (1886)

  • Allegro vivace
  • Adagio affettuoso
  • Allegro passionate
  • Allegro molto

Lees meer over de musici

De musici

Nicolas van Poucke werd geboren in 1992 in Baarn in een familie van professionele musici: zijn vader is trompettist en zijn moeder is altviolist. De piano, waarmee hij op zesjarige leeftijd begon, werd al snel de trouwe metgezel voor het uiten van een liefde voor muziek die tot op de dag van vandaag even goed gedijt bij opera, orkest en kamermuziek als op pianorepertoire. Na een veelgeprezen recital in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam noemde het Nederlandse muziektijdschrift De Nieuwe Muze Nicolas ‘ de jonge vrijdenker onder de Nederlandse pianisten ‘.

Nicolas trad op in het Concertgebouw Amsterdam, Royal Festival Hall London, Philharmonie Berlin, Philharmonie Essen.  Andere reizen brachten hem naar Cuba, Korea, Italië en Frankrijk. Hij trad op met orkesten onder leiding van onder meer Jurjen Hempel, Conrad van Alphen, Roderick Cox en Roberto Beltran-Zavala .

In 2013 bracht Nicolas zijn debuutalbum uit met werken van Bach, Beethoven en Brahms, dat positief werd ontvangen. In 2019 werd het tweede album van Nicolas, Chopin Sonatas No. 2 & 3, uitgebracht op vinyl en digitale platforms. “Van Poucke brengt Chopins sterke – soms zelfs demonische – kant naar voren, zowel virtuoos als gevoelig”, schreef NRC. Trouw: “Hij speelt deze werken met grote toewijding. Met krachtig spel brengt hij de grootsheid van de werken naar voren. Dit is aristocratische muziek, ook in lyrische passages, waarin Van Poucke overtuigt. Hij geeft ruimte aan poëzie, zonder in zwakte of ongepaste rubato te vervallen”.

Als ervaren kamermusicus werkte hij samen met Colin Carr, Christiaan Bor, Claudio Bohorquez, Marie-Elisabeth Hecker, Godfried Hoogeveen, Gil Sharon, Andreas Reiner, Igor Roma en Pavel Vernikov. Met altviolist Daniel Palmizio nam hij Bachs complete Gamba-sonates en Brahms Opus 120 op die op Zefir Records zullen verschijnen. Nicolas maakt al zo lang als hij zich kan herinneren muziek samen met zijn zus, celliste Ella van Poucke. In seizoen 2018/19 ondernamen ze hun meest ambitieuze project tot nu toe en voerden ze Beethovens complete muziek voor piano en cello uit in Het Concertgebouw Amsterdam en in Berlijn.

In het midden van de lockdown begon Nicolas aan een Schumann-project dat resulteerde in een reeks (sociale afstandelijke) recitals en een album voor TRPTK “Nicolas van Poucke – The Schumann Collection vol. L, uitgebracht in november 2020 en kreeg lovende recensies.  De Volkskrant schreef: “ Gretig, zinderend en verbazingwekkend was het Carnaval van Robert Schumann van pianist Nicolas van Poucke. Alsof hij in de schoenen was gestapt van Schumanns denkbeeldige vrienden en alter ego’s, beide muzikaal uitgebeeld in het werk, de dromerige Eusebius en de pittige Florestan; Van Poucke was beide”. 

In oktober 2020 maakte Nicolas zijn debuut in Londen met Chineke! Orkest en Roderick Cox, die het derde pianoconcert van Beethoven uitvoerden in de Royal Festival Hall. The Guardian schreef: “Chineke! gaf een veilig maar statig verslag van Beethovens Pianoconcert nr. 3 met Nicolas van Poucke, een zelfverzekerde solist. ”
In december debuteerde Nicolas bij het Nederlands Kamerorkest met Beethovens pianoconcert nr. 4. “ Zijn elegante handigheid is indrukwekkend, maar wat het meest resoneert, is hoe hij het instrument zinvol laat spreken. Een echte poëtische muzikant” schreef de Volkskrant.
Nicolas studeerde bij David Kuyken en Jan Wijn (Conservatorium van Amsterdam). Ook heeft hij het advies gekregen van Murray Perahia, Alfred Brendel en Martha Argerich.

 

Ella van Poucke, geboren in 1994 in Amsterdam, is een van de leidende cellisten van haar generatie.

Winnaar van de prestigieuze Premio Chigiana 2017 en de Grachtenfestivalprijs in 2018 , behoort ze tot de top van de huidige generatie cellisten. Ze is eerste prijswinnaar van het Internationale Isang Yun celloconcours 2015, de Leopoldinum Award 2015, Prix Nicolas Firmenich 2013, Elisabeth Everts Award 2014, Prix Academie Maurice Ravel 2012, Nederlandse Musicus van het Jaar 2012, eerste prijswinnaar van de Prinses 2008 Christina Competition en ontvanger van de speciale prijs als erkenning voor een uitstekende prestatie tijdens de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014.

Na haar debuut in het Concertgebouw op 10-jarige leeftijd trad ze op in alle grote zalen van Nederland, in vele topzalen in Europa en in de VS en Azië.

Als soliste trad Ella op met het Nederlands Philharmonisch Orkest, HR-Sinfonie Orchester, Brussels Philharmonic, Maggio Musicale Fiorentino, Rotterdam Philharmonic Strings, Orchestre della Toscana, Varsovia Chamber Orchestra, Symfonie Orchestra of Vlaanderen Polish Chamber Orchestra, Leopoldinum Chamber Orchestra, Junge Sinfonie Berlin, Hamburger Camerata, Tongyeong Festival Orchestra en werkte samen met artiesten als Michael Sanderling en Christoph Eschenbach.

In november 2012 bracht ze een nieuw celloconcert in première, dat voor haar werd geschreven door de Finse componist Uljas Pulkkis tijdens de Internationale Cello Biënnale in Amsterdam. In september 2013 bracht ze hetzelfde werk in première in Duitsland op het Kronberg Festival, met leden van het HR-Sinfonie Orchester Frankfurt.

Ella is regelmatig te zien op de Nederlandse Radio en Televisie en heeft opgetreden voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk. Ze verscheen in het Duitse “Stars von Morgen”, gepresenteerd door Rolando Villazon.

Als gepassioneerd kamermusicus trad Ella op met Andras Schiff, Gary Hoffman, Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Christian Tetzlaff, Viviane Hagner, Lawrence Power, Gidon Kremer, Colin Carr, Matthias Schorn, Pavel Vernikov, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma , Christiaan Bor, Philippe Graffin, Prazak-kwartet, Schumann-kwartet en vele anderen. Ze treedt regelmatig op in recital met pianist Jean-Claude vanden Eynden en met haar broer Nicolas van Poucke.

Ze was te gast op tal van internationale festivals zoals Festspiele Mecklenburg Vorpommern, West Cork Chamber Music Festival, Music @ Menlo, Krzyzowa Music, Chigiana International Festival, Kaposfest Hungary, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachtenfestival Amsterdam, Kronberg Festival, Cello Biennale Amsterdam en werd uitgenodigd om deel te nemen aan Verbier Festival Academy in 2009, 2013 en 2014.

Ze is een vast lid van de Amsterdam Chamber Music Society en is de artistiek leider van het Chamber Music Festival Amsterdam dat zij en haar broer, pianist Nicolas in 2010 hebben opgericht.

Als Nederlandse ‘Rising Star’ werd Ella uitgenodigd om in 2013-14 twee Carte Blanche-concerten te geven in het Concertgebouw in Amsterdam. In de zomer van 2017 was ze Artist in Residence bij het Nationaal Jeugd Orkest Nederland en in augustus 2018 was Ella Artist in Residence van het Grachtenfestival in Amsterdam.

Een van haar grote projecten is het uitvoeren van alle werken voor cello en piano van Beethoven in het Concertgebouw in Amsterdam, samen met onder andere haar broer Nicolas. Een ander groot project is de opname van de complete werken voor cello door Schumann.

Ella, geboren in een familie van muzikanten, begon op zesjarige leeftijd cello te spelen. Begon op 10-jarige leeftijd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en vervolgde haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen. Ze volgde masterclasses en werkte onder meer bij Andras Schiff, Miklos Perenyi, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Menahem Pressler, Laurence Lesser, Anner Bijlsma, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky, het Emerson Quartet.

Van 2009-2016 studeerde Ella bij professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Haar studies werden gefinancierd door het von Opel / Schaefer Stipendium.
Van 2016-2019 was ze Artist in Residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.

Ella speelt op een Maggini-cello uit 1620, die haar vriendelijk is uitgeleend door een anonieme weldoener.

X