De Muiderbergse pianist en componist Carl van Reenen krijgt ieder editie van Concert aan Zee de vrije hand om een concert naar eigen inzicht te programmeren. In 2022 koos Carl voor de opera “Don Giovanni” in een zakformaat versie met 4 solisten en een verteller. Daar hebben velen plezier aan beleefd, het publiek én de makers en het smaakte naar meer.
Daarom heeft Carl aan dezelfde bezetting gevraagd om ook die andere geliefde opera van Mozart “Così fan tutte” onder handen te nemen. In de semi-scenische uitvoering van deze populaire Da Ponte-opera leidt een verteller u door het verhaal van twee jonge koppels waarvan de wederzijdse trouw door een weddenschap zwaar op de proef wordt gesteld. Een opera vol schitterende aria’s, duetten en ensemblenummers, met verve uitgevoerd door een topcast. Karin Strobos, Martijn Cornet en Erik Slik hebben hun rollen meerdere malen uitgevoerd bij diverse Nederlandse en Duitse operagezelschappen. Voor Charlotte Houberg is het haar roldebuut.
De complete opera duurt ongeveer 3 uur. In de bewerking van Erik Slik en Luc Runderkamp wordt in 90 minuten (plus een pauze) het hele verhaal uitgeserveerd.
Lees meer over het programma
Così fan tutte, Zo doen ze allemaal
ossia: La Scuola degli Amanti of: De school van de minnaars
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Libretto: Lorenzo da Ponte (1749 – 1838)
Première in Wenen 1790
Op piano begeleid door Carl van Reenen
Dorabella Karin Strobos, mezzosopraan
Fiordiligi Charlotte Houberg, sopraan
Guglielmo Martijn Cornet, bariton
Ferrando Erik Slik, tenor
Don Alfonso Luc Runderkamp, verteller
Lees meer over de musici
Carl van Reenen
De Muiderbergse componist en pianist Carl van Reenen studeerde piano op het Conservatorium in Amsterdam bij Jan Wijn. Hij treedt op in verschillende kamermuziekensembles en hij begeleidt zangers. Verder werkt hij aan het Utrechts Conservatorium als co-repetitor en docent repertoirestudie. Eerder speelde hij operafragmenten op een cruiseschip, trad hij op in toneelstukken en speelde hij filmmuziek. Hij speelde keyboard in verschillende producties van Joop van de Ende. Ook schreef en regisseerde hij kindermusicals. Carl was als dirigent aktief bij het Zwols Symfonieorkest. In 2009 dirigeerde hij de door hemzelf samengestelde opera Lisettes Rache oder Der Onkel aus Chicago, gebaseerd op muziek van Mendelssohn.
Bij Concert aan Zee in Muiderberg heeft hij ieder jaar Carte Blanche. De eerste keer bracht hij het muziektheaterstuk “L’histoire du Soldat” van Strawinsky. In 2015 speelde hij de pianoversie van Mussorgsky’s “De Schilderijen van een tentoonstelling” en een aantal uitdagende stukken met klarinettist Celeste Zewald, In 2016 presenteerde hij de mooiste pianotrio’s. In 2017 verraste hij met gevarieerd programma met KCO-violiste Sjaan Oomen en mezzosopraan Ellen van Beek. In 2018 bracht hij een vocaal programma met sopraan Charlotte Houberg en opnieuw Ellen van Beek met onder meer Pergolesi’s Stabat Mater. In 2019 kwam hij met een Tsjechische connectie: klarinettist Karel Dohnal en violiste Radka Dohnalová. In 2020 toverde hij, samen met het X-Sight Percussionduo een bedwelmend mooie “Canto Ostinato” van Simeon ten Holt uit de vleugel en twee marimba’s. In 2022 stond de Mozart-opera Don Giovanni op het programma met een topcast bestaande uit Karin Strobos, Charlotte Houberg, Martijn Cornet en Erik Slik. In maart 2023 kwamen mezzosopraan Christianne Stotijn met altviolist Annemarie Konijneburg bij Carl op bezoek met Brahms en meer. In november gevolgd door een vervolg op Don Giovanni, namelijk Così fan tutte met dezelfde zangers.
Karin Strobos
Karin Strobos kreeg in 2012 de kans in te vallen in de rol van Octavian in Der Rosenkavalier van R. Strauss bij De Nationale Opera onder de baton van Sir Simon Rattle. Haar succesvolle optreden oogstte lovende kritieken. Zowel het NRC als De Volkskrant spraken van een droomdebuut. De carrière van Karin is vanaf dat moment in een stroomversnelling terechtgekomen.
Vanaf 2014 had Karin Strobos een vast contract bij het Aalto-Musiktheater in Essen, Duitsland. Daar vertolkte ze rollen als Cherubino, Charlotte, Suzuki, Zerlina, Idamante, Dorabella, Rosina en Siébel en Amando. In het seizoen 2018-19 zong Karin in Essen Hänsel, Dorabella en Donna Elvira.
Van 2009 tot 2011 behoorde Karin tot het vaste ensemble van Opera Zuid, waar ze rollen zong als Octavian, Cherubino, Hänsel, Varvara, Suzuki, Siébel en Boulotte. In mei 2015 kwam ze terug om de titelrol te zingen in Rossini’s La Cenerentola te zingen. Na haar rol in Der Rosenkavalier keerde Karin terug naar De Nationale Opera in Amsterdam voor de rollen Flora (La Traviata) en Phénice (Armide). In oktober 2018 zong ze Karolka in Janacek ‘Jenufa’. Bij de Nederlandse Reisopera zong ze Cherubino, Flora, Rosina en Der Komponist (Ariadne auf Naxos).
Karin trad veelvuldig op als soliste bij orkesten, zoals het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest en de Philharmonie ZuidNederland. In november 2017 was ze wederom soliste bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor de concerten ‘Musical meets Opera’. In 2018-19 zingt Karin liederen van Mahler en van Wagner, respectievelijk met het Nederlands Kamerorkest en met het Ciconia Consort.
Willem Jeths schreef speciaal voor Karin twee delen in zijn Eerste Symfonie. Hiermee maakte Karin haar debuut in de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw van Amsterdam met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart. Onder leiding van De Waart maakte Karin in 2015 haar debuut bij de Filharmonie van Antwerpen, in Mahler’s Vierde Symfonie.
Kamermuziek maakt Karin veel en graag met haar vaste pianiste Else Sterk, haar vaste trio met Daria van den Bercken en Felicia van den End, met Sax en Stix en met Cello8ctet Amsterdam. In het seizoen 2017-18 tourde ze door Nederland met ‘Die Schöne Magalone’ van Brahms. Hierin werkt ze samen met pianist Thomas Beijer en acteur Sieger Sloot. Ook in 2018-19 voeren zij dit programma uit. In 2023 zong ze onder meer in Rusalka bij de Nederlandse Opera en tourde ze met het Berlage Saxofoon Quartet en met Club Classique.
Karin ontving prijzen als de Grachtenfestivalprijs 2011, het Gouden Viooltje en de Debuut Publieksprijs met Felicia en Daria.
Karin studeerde bij Henny Diemer aan het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2009 haar Master met onderscheiding ontving. Ook maakte ze deel uit van het ensemble van Opera Studio Nederland. Daarnaast kreeg zij zanglessen van Brigitte Fassbaender, Iris Dell’Acqua, Gemma Visser en Margreet Honig.
Martijn Cornet
Bariton Martijn Cornet was lid van het ensemble in het Aalto Theater in Essen, met rollen als Il Conte di Almaviva in Le Nozze di Figaro , Papageno in Die Zauberflöte, Guglielmo in Così fan tutte, Harlekin in Ariadne auf Naxos, Moralès in Carmen, Baron Douphol in La Traviata, Dr. Falke in Die Fledermaus, Valentin in Faust, Barbier in Die schweigsame Frau, Pantalon in L’amour des trois oranges, Heerrufer in Lohengrin, generaal von Rohnsdorff in Die Czardasfürstin, Kruschina in Smetana’s Die verkaufte Braut, Pappacoda en Makkaronikoch in Eine Nacht in Venedig en Schaunard in La Bohème.
Bij de Nationale Opera zong hij Padde in Little Dog’s Heart, Le Crieur in La Juive, Patrocle in Iphigénie en Aulide, Cithéron en Un Satyre in Platée, 2e Walvisvaarder in Legende door de Nederlandse componist Jan-Peter Wagemans en meest recentelijk de rol van Hij in de wereldpremière van de nieuwe opera Theatre of the World van Louis Andriessen in een enscenering van Pierre Audi, die ook werd uitgevoerd in de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.
Andere opdrachten zijn een veelgeprezen uitvoering als Don Giovanni voor Holland Opera, Gregorio in Roméo en Julliette en Caronte in Orlando Palladino van Haydn, beide in de Zaterdagmatinee-serie in het Concertgebouw in Amsterdam, Enrico in L’Isola Disabitatabij de Nederlandse Reisopera, de titelrol in Monteverdi’s Orfeo in een speciale jubileumproductie van de Opera Studio Nederland, Cithéron en Un Satyre in Platée met de Early Opera Company in Londen, Horatio in Thomas ‘ Hamlet, Hermann / Schlémil in Les Ingles d’Hoffmann van Offenbach, Ivan Zhuran in Tchaikovsky’s The Sorceress, allemaal in Theater an der Wien, Dr. Falke in Die Fledermaus in Opéra National de Lorraine, Papageno in Die Zauberflöte in de New Israeli Opera en Harlekin in Ariadne auf Naxos in de Semperoper Dresden
In 2018/19 speelde hij in het Aalto Theater Essen rollen als Guglielmo, Moralès, Papageno en Schaunard, terwijl Gamekeeper in Dalkak’s Rusalka werd toegevoegd aan zijn repertoire.
Zijn concertrepertoire omvat werken als Kurt Weill’s Berliner Requiem, Haydns Paukenmesse , Schönberg’s A Survivor uit Warschau, Brahms’ Ein deutsches Requiem, het Fauré Requiemen zowel Bachs Johannes- als Matthäus-Passion, die hij heeft uitgevoerd met orkesten zoals, Radio Kamer Filharmonie, Nederlands Kamerorkest, Den Haag Philharmonie en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op het Grachtenfestival Amsterdam verscheen hij in twee kameropera’s van Jonathan Dove en Dover Beach van Samuel Barber. In recital trad hij ook op in het Concertgebouw in Amsterdam, als onderdeel van hun serie “Young Artists”.
Cornet heeft het genoegen gehad om samen te werken met dirigenten als Marc Minkowski, René Jacobs, James MacMillan, Carlo Rizzi, Jan Willem de Vriend, Martyn Brabbins, Tomas Netopil, Reinbert de Leeuw, Alessandro de Marchi, Paul Agnew en Richard Egarr en met toneelregisseurs zoals Nigel Lowery, Pierre Audi, Christoph Loy, Guy Joosten, Philipp Himmelmann en Carlos Wagner
Martijn Cornet studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en was lid van de Opera Studio Nederland. Hij werkt met zangpedagoge Margreet Honig.
Om meer bij zijn gezin te zijn verruilt Cornet zijn vaste baan in Essen voor het freelance bestaan, net op het verkeerde moment, een maand voordat in maart 2020 de coronacrisis losbreekt. In 2021 maakt hij samen met het Ragazze Quartet een bijzonder CD met Schubert’s Winterreise. Tijdens de lockdowns werkt hij wat maanden in de bouw en begint als zij-instromer in het basisonderwijs. Als meester Martijn staat de operazanger nu dus ook voor de klas.
Charlotte Houberg
Charlotte Houberg heeft, nadat ze haar conservatoriumstudie CUM LAUDE heeft afgesloten, in 2016 haar debuut gemaakt bij de Nederlandse Opera & Ballet als Eerste Heks bij de wereldpremière van The Theater of the World van Louis Andriessen, o.l.v. Reinbert de Leeuw met het ASKO|Schönberg ensemble in de Walt Disney Concert Hall van Los Angeles en in Carré Amsterdam. In 2022 was ze wederom te horen zijn bij Holland Opera met een tournee door Nederland en België maken. Ook zal ze te horen zijn als Donna Anna in de opera Don Giovanni.
Ze zong de rollen van L’Amour (Cadmus et Hermione – Lully), Zerlina (Don Giovanni – Mozart), Bess (Porgy & Bess – Gershwin), Frasquita (Carmen – Bizet). In de kinderopera Eendje Buitenbeentje van Holland Opera, was ze soliste en violiste . Ze heeft met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. chefdirigent Lahav Shani in 2017 een Russische programma gezongen. In 2018 zong ze de rol van Elize in een arrangement op Tschaikovsky’s Zwanenmeer bij Holland Opera. Met deze opera is ze in 2020 op tournee geweest door Nederland en België.
Charlotte heeft een tournee door Nederland gemaakt met Sinfonia Rotterdam: een finaleprijs die ze won tijdens het SJMN Concours 2011. In Amman, Jordanië, heeft ze o.l.v. Vincent de Kort Miroir de Peine van H. Andriessen in het Romeins Amfitheater laten horen met het Amman Orchestra.
Naast opera en lied is ze ook een veelgevraagde soliste voor oratoria (o.a. Mattheus Passie en Weihnachtsoratorium van Bach, Requiem van Faure en Mozart, Brahms Deutsches Requiem, Handel’s Messiah, het Stabat Mater van Dvorak, Das Klagende Lied van Mahler, Frühlingsbegräbnis van Zemlinsky en Mahler 2). Zo zong ze in 2018 met dirigent Boudewijn Jansen en Concertgebouw Kamerorkest het Weihnachtsoratorium. In 2021 was ze te horen bij de Händelvereniging met de Messiah van Handel. In de zomer van 2022 liet ze met Duo Houberg & Vegter en violiste Eva Traa ‘Hof van Heden’ horen, geregisseerd door Kenza Koutchoukali en gearrangeerd door Anne-Maartje Lemereis.
In 2022 was ze mede-oprichter van Vocaal ensemble BrinCQ waarmee ze een succesvol Kerstprogramma maakte gevolgd door een Brahms-programma met Liebeslieder.
Charlotte heeft masterclasses gevolgd van o.a. Rudolf Jansen, Meinard Kraak, Cynthia Hofmann, Henk Neven, Hans Eijsacker, Claudia Visca, Angelika Kirschschlager, Claron McFadden, Ed Spanjaard, Michelle Breedt en Nelly Miricioiu.
Charlotte was te gast bij het tv-programma ‘De Tiende van Tijl” en “Proefkonijnen”. Ook was ze op de tv te zien tijdens het Grachtenfestival 2013 voor NTR Podium Live. Ze was meerdere malen te gast op NPO Radio4.
Erik Slik
Erik Slik studeerde aan het Conservatorium van Utrecht bij Henny Diemer en nam na zijn studie lessen bij Iris dell’ Aqua en Margreet Honig. Hij behaalde in 2009 de finale van het Cristina Deutekom Concours.
Hij maakte als solist deel uit van het Muziektheaterensemble van Theater & Philharmonie Thüringen waar hij partijen vertolkte als: Fenton in Nicolais „Die lustigen Weiber von Windsor“, Sinowi in “Lady Macbeth” van Schostakowitsch, Mottel in „Anatevka“, Walter de Courcey „Chess“ en Schmidt in Massenets Opera „Werther“, Camille de Rossillon in “Die lustige Witwe”, Rector Adams in “Peter Grimes” en Pylade in Gluck’s “Iphygenie auf Tauris”.
Tijdens zijn studie werkte hij mee aan verschillende operaproducties en zong rollen als Don Ottavio (Don Giovanni, Britten-Pears Programme in Aldeburg), Lehrbube (Die Meistersinger von Nürnberg, Stadttheater Bielefeld), Oronte (Alcina, Händel), Flute (A Midsummer Night’s Dream, Dutch National Opera Academy). Hij zong de titelrol in Aladdin en de wonderlamp (Nino Rota, Vlaamse Opera), Nathanaël (Les contes d’Hoffmann, Nationale Reisopera), Un servo di Amelia (Un ballo in maschera, Nationale Reisopera), Tamino (Die Zauberflöte, coproductie Grachtenfestival en Nationale Reisopera), Molenaar (De Gelaarsde Kat, Opera Trionfo) en Remendado (Carmen, International Opera Productions).
Slik was te zien in Die Soldaten en Parsifal (De Nederlandse Opera) en als Phélipe le Beau in Rob Zuidam’s Rage d’Amours. Bij de Nationale Reisopera zong hij Gonzalve in Ravel’s l’Heure Espagnole en Don Basilio in Mozart’s Nozze di Figaro. Hij werkte met dirigenten als Hartmut Haenchen, Jan Willem de Vriend, Otto Tausk, Bruno Weil, Antony Hermus, Kenneth Montgommery en Carlo Rizzi. In 2014 keerde hij terug bij De Nationale Opera (DNO) als Normanno in Lucia di Lammermoor alsmede in de NTR Zaterdagmatinee in Beethoven’s Fidelio naast zijn engagement als lyrische tenor bij Theater Thüringen.
Hij zong in de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw als Torquemada in Ravel’s “l’Heure Espagnole”. Hij debuteerde in Zuid Afrika als Tamino in Mozart’s “Zauberflöte. Erik maakt deel uit van Frommerman, een groep klassiek opgeleide zangers ontstaan als ode aan “The Comedian Harmonists”
In 2023 zong hij bij De Nederlandse Opera in zowel Der Rosenkavelier als Rusalka
Luc Runderkamp
Als enige amateur in dit gezelschap beperkt hij zich tot een spreekrol. Ervaring op de bühne deed hij op gedurende 30 jaar in producties bij de Muiderbergse toneelvereniging Stuk voor Stuk. Als geoefende koorzanger nam hij deel aan uitvoeringen van de Mattheus Passion, de Johannes Passion en de requiems van Mozart, Fauré, Verdi en Brahms. Luc is ook zanger met op zijn repertoire de mooiste Nederlandse luisterliedjes, waarmee hij optreedt in verzorgingshuizen en bij huiskamerconcerten. Hij geniet bescheiden bekendheid als vaste deelnemer aan het Nationale Ouderen Songfestival waar hij meerdere keren in de prijzen is gevallen.