Omdat bariton Raoul Steffani door corona werd getroffen moest Lucie Horsch het programma op het allerlaatste moment aanpassen. Dat deed ze onder meer door de aangekondigde piano solo stukken aan te vullen met werken voor blokfluit van Debussy en Soler. Ook speelde ze de première van een voor haar geschreven opdrachtwerk van de Finse componiste Lotta Wennäkoski waarin ze op een gegeven moment 3 blokfluiten tegelijk bespeelde. Een spectaculaire première die was voorzien voor het Concertgebouw, maar die bij ons werd gepresenteerd.
Voor het vocale gedeelte was Anna Bachleitner uitgenodigd.
Na de pauze hoorden we liederen van Haydn en Schubert. Afgesloten werd met Haydn’s ‘Arianna a Naxos’, in feite een mini-opera voor mezzo-sopraan solo, die die door Anna met veel inleving en bravoure werd uitgeserveerd. Voorwaar een topprestatie.
Als toegift volgde een ontroerend lied van Aaron Copland op tekst van Emily Dickinson, opgedragen aan Oekraïense én Russische vrienden van de musici.
Dit geïmproviseerde programma bracht veel enthousiasme teweeg bij het publiek in de goed gevulde kerk.
Bekijk het programma
Lucie Horsch & Anna Bachleitner
Claude Debussy ‘Bruyères’
‘Général Lavine – eccentric’ (uit Préludes L.123)
Claude Debussy ‘Syrinx’
Claude Debussy ‘Soirée dans Grenade’ (uit Estampes L.100)
Padre Antonio Soler Sonate in Fis gr.t. R.91
Henri Dutilleux ‘Blackbird’
Lotta Wennäkoski ‘Arteria’ (2021, Nederlandse première)
*Pauze*
Joseph Haydn The Mermaid’s Song’ Hob XXVIa:25
Robert Schumann ‘Abschied von Frankreich’
Uit: Gedichte der Königin Maria Stuart, op. 135
Robert Schumann Romanze nr. 2 ‘Einfach’
Uit: Drei Romanzen, op. 28
Joseph Haydn Arianna a Naxos
Lees meer over de musici
De musici
De Bavarische Mezzo-Sopraan Anna Bachleitner is gespecialiseerd in Oude Muziek en is, zoals het Südbadische Zeitung schrijft: “een zeer flexibele vocaal artieste die rijkelijk beschikt over genuanceerde klankkleuren en expressie”.
In 2021 vertolkte Anna de rollen van “Nunzia” en “Melissa” in ‘La liberazione di Ruggiero’ van F. Caccini tijdens het Brighton Early Music Festival (UK) en werd ze geselecteerd voor de Confidencen Opera & Music Festival Academy (SE), waar ze deel was van de nieuwe productie ‘Hail! Bright Cecilia!’. Haar kamermuziek ensemble Ensemble Arcula Canora werd gekozen voor het Fabulous Fringe programma van het Utrecht Early Music Festival 2021. Momenteel is ze lid van het LaCetra Vokalensemble in Basel (CH) en de Zürcher Sing-Akademie, en is ze artistiek leider van haar eigen Ensemble “Grenade”.
Aan de vooraanstaande Schola Cantorum Basiliensis in Basel (CH) studeerde Anna onder Evelyn Tubb en Gerd Türk. Tijdens haar studies kreeg ze de mogelijkheid om samen te werken met Anthony Rooley, Vaclav Luks, Andrea Marcon, Leonardo Garcia Alarcon, en anderen. Sinds September 2022 studeert Anna aan het Conservatorium van Amsterdam onder Xenia Meijer.
Lucie Horsch (1999) begon haar carrière op jonge leeftijd als blokfluitiste. Nadat ze bij meerdere concoursen prijzen in de wacht had gesleept, ontving ze in 2016 de Concertgebouw Young Talent Award. Lucie heeft recitals gespeeld in zalen als het Brucknerhaus in Linz, de Philharmonie in Essen, de Wigmore Hall in Londen en het Concertgebouw in Amsterdam. Ook was ze te horen op festivals overal ter wereld, waaronder het Budapest Spring Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en het Hindsgavl Festival in Denemarken.
Op 16-jarige leeftijd kreeg Lucie een exclusief platencontract aangeboden bij het label Decca Classics. Haar eerste album met werken van Vivaldi werd in 2017 bekroond met een Edison Klassiek prijs. Voor haar tweede cd, opgenomen samen met de Academy of Ancient Music en luitist Thomas Dunford, ontving ze de prestigieuze Opus Klassik award.
Op haar 11e jaar begon Lucie met pianolessen bij Marjès Benoist. Een jaar later werd ze toegelaten tot de Sweelinck Academie van het Amsterdamse Conservatorium. In 2016 was ze prijswinnaar tijdens het Steinway Piano Concours, dat plaatsvond in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. In 2017 speelde ze een concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw gedirigeerd door Ed Spanjaard en werd ze uitgenodigd om een recital te spelen bij het Festival Schiermonnikoog. Afgelopen jaar maakte ze in het kader van de Mozart-week van NPO Radio 4 video-opname van een Mozart pianosonate.
De afgelopen vier jaar was Lucie pianostudente aan het Amsterdamse Conservatorium in de klas van Jan Wijn. Ze is zeer actief als kamermuziekspeler en heeft met verschillende zangers samengespeeld tijdens masterclasses van onder andere Margreet Honig.
Lucie is 7 jaar lang lid geweest van het Nationaal Kinderkoor en mocht optreden met dirigenten als Sir Simon Rattle en Mariss Jansons. Door haar grote passie voor zingen, heeft ze de afgelopen drie jaar zanglessen gevolgd bij Xenia Meijer aan het Amsterdamse Conservatorium.