> Dit concert terugkijken
Het eerste Concert aan Zee vanuit de Kerk aan Zee in Muiderberg in 2022 gaat in ieder geval door. Pas op 14 januari weten we of daar ook publiek bij mag zijn. Als dat weer mag is er alleen plaats voor onze trouwe abonnementhouders, die we daarover zullen informeren. Maar <online> kan iedereen meegenieten van het concert met het unieke blokfluitkwintet Seldom Sene, samen met sopraan Klaartje van Veldhoven. Zij treden op met ‘Delight in Musicke’. Spectaculaire Engelse renaissancemuziek die klonk aan het hof van Henry VIII.
<Inloggen op de Livestream> is gratis, maar een <donatie> stellen wij op prijs.
Bekijk het programma
Het lied voor solostem en instrumentaal ensemble bloeide in Engeland in de late 16e eeuw. De overgeleverde collecties bevat het een groot aantal werken van de hoogste muzikale en poëtische kwaliteit. De sopraan Klaartje van Veldhoven, bekend om haar ontroerende en grensverleggende uitvoeringen van oude muziek, brengt deze liederen weer tot leven samen met Seldom Sene. De stem en de consortinstrumenten versmelten zo mooi samen dat er magie op het podium ontstaat. De donkerste teksten spreken van ongelukkige liefde en van de dood of presenteren ernstige morele overwegingen maar er is ook ruimte voor lichte en speelse madrigalen over de natuur en vreugdevolle aankondigingen van Kerst. Tussen de liederen door speelt Seldom Sene virtuoze instrumentale dansen en fantasieën waaronder een van de In Nomine’s van Christopher Tye waar Seldom Sene haar naam aan ontleent.
Seldom Sene Blokfluitkwintet
Stephanie Brandt • Ruth Dyson • Hester Groenleer • Eva Lio • María Martínez Ayerza met Klaartje van Veldhoven Sopraan
Delight in musicke
Liederen, dansen en fantasieën uit de Engelse renaissance
Giovanni Coprario Fantasia: “O voi che sospirate”
(1570–1626) Oxford, Christ Church Library & Archives
Nathaniel Patrick Send forth thy sighs
(ca. 1569–1595) Climb not too high
Londen, British Library, Add. MS 17786-91
Christopher Tye In Nomine “Seldom Sene”
(1505–1573) Londen, British Library, Add. MS 31390
Robert Johnson A knell
(1586–1634) London, British Library, Add. MS 31390
John Bennet Venus’ birds
(fl. 1599–1614) Londen, British Library, Add. MS 17786-91
John Baldwine Coockow as I mee walked
(ca. 1560–1615) Oxford, Christ Church Library & Archives – MSS 980-981
Thomas Weelkes The nightingale, the organ of delight
(ca. 1574–1623) Madrigals to 3, 4, 5 and 6 voyces, Londen, 1597
Attr. R. Nicholson Cuckoo
(1563–1639) Londen, British Library, Add. MS 17787
John Dowland Lachrimae Antiquae
(1563–1626) Sir John Souch his Galliard
M Whitehead his Almayn
Lachrimae, or Seven Teares…
Londen, 1604
Anoniem Farewell the bliss that once I had
New York Public Library, Drexel MSS 4180-5
p a u z e
Anthony Holborne The Image of Melancholy
(1545–1602) The Fruit of Love
Almayne
Pavans, Galliards, Almains, and other short Aeirs …,
Londen, 1599
William Byrd Ah silly soul
(ca. 1540–1623) Psalmes, Songs, and Sonnets: some solemne, other joyfull…
Londen, 1611
If women could be fair
Psalmes, sonets, & songs of sadnes and pietie,
Londen, 1588
Henry Purcell Fantazia upon one note
(1659–1695) Londen, British Library, Add. MS 31435
William Byrd Browning
Londen, British Library, Add MSS 17792
Anoniem Sweet was the song the Virgin sung
Londen, British Library, Add. MS 17786-91
Lees meer over de musici
De musici
Seldom Sene
Stephanie Brandt • Ruth Dyson • Eva Lio • Hester Groenleer • María Martínez Ayerza
Het in Amsterdam gevestigde blokfluitkwintet Seldom Sene ontstond uit gedeelde passie en werd opgericht in 2009. De vijf musici vonden elkaar door hun interesse in de uitvoeringspraktijk van zowel oude als nieuwe muziek en zij bundelen hun krachten op het gebied van creativiteit, muziekwetenschappen, improvisatie en ongekende virtuositeit. Met inventieve en gevarieerde programma’s schittert Seldom Sene in alle aspecten van ensemblespel en speelt met kracht, precisie en zeer veel expressiviteit. Het ensemble stond in de afgelopen jaren veel in de aandacht, en valt inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse kamermuzieklandschap.
SELDOM SENE beschikt over een indrukwekkende collectie van meer dan zestig blokfluiten in alle soorten en maten: zij bespelen vier prachtige sets van renaissance-consortinstrumenten naast de moderne hoekige modellen van Herbert Paetzold en zij beschikken ook over een variëteit aan barokke instrumenten en delicate middeleeuwse cilindrische blokfluiten. Een van de eerste werken die de musici repeteerden was een In Nomine van de Engelsman Christopher Tye (ca. 1505-ca. 1572) in het oog. Dit korte werkje, met de titel Seldom Sene, is opvallend van schoonheid, precisie en ritmische complexiteit en het vat het doel en de motivatie van het ensemble precies samen: het uitvoeren van indrukwekkend repertoire voor kwintet op een manier die zelden gehoord of gezien is.
In oktober 2009 debuteerde Seldom Sene tijdens het ‘Concours International d’Ensembles de Flûtes à bec’ in Le Mans (Frankrijk), waar het ensemble de eerste prijs won. In maart 2011 werd aan Seldom Sene unaniem de ‘Prix d’Interprétation’ toegekend van de toonaangevende ‘International Chamber Music Competition’ in Illzach (Frankrijk) en in de zomer van 2013 was de groep finalist van de ‘York International Early Music Young Artists Competition’. Op 6 september 2014 mochten zij de eerste prijs, de publieksprijs en de persprijs in ontvangst nemen op het prestigieuze Internationale Van Wassenaer Concours voor oude muziek ensembles, geïntegreerd in het Festival Oude Muziek Utrecht.
Seldom Sene wordt alom geprezen om “de uitmuntende muzikale interpretatie en prachtige repertoirekeuze” (Frédéric De Roos) en concerteert in befaamde series en op festivals in heel Europa met als hoogtepunt een tournee van 11 concerten op geweldige locaties tijdens het Seizoen Oude Muziek in 2016. Seldom Sene neemt op voor het Nederlandse label Brilliant Classics.
Sopraan Klaartje van Veldhoven wordt geprezen om haar heldere toon, haar liefde voor avontuur en haar eerlijke interpretaties. Al van jongs af aan is zij te horen in de concertzalen in het buitenland. Klaartje studeerde in Zwitserland aan het Schola Cantorum in Bazel, en in Nederland aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Ze voelt zich als een vis in het water met repertoire van de barok en de klassieke periode en is heel erg geïnspireerd niet alleen door de geluiden, maar ook door de architectuur en kunst van die tijd. In 2006 won ze de eerste prijs in de competitie om de ‘John Kerr Award for English Song’ in het Finchcocks Museum in Engeland.
Zij houdt ook van zingen van hedendaagse repertoire en zoekt naar mogelijkheden om samen met improviserende musici, zoals Bert van den Brink, Maarten Ornstein, Tony Overwater, Rembrandt Frerichs en Jörg Brinkmann te werken om haar muzikale horizon te verbreden, hiermee was zij in het seizoen 2016/2017 Artist in Residence in de Stadsgehoorzaal in Leiden.
Klaartje heeft meegewerkt aan verschillende cd-producties, waaronder de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach met de Nederlandse Bachvereniging,King Arthur van Henry Purcell met Barokopera Amsterdam, La Resurrezione en Aminta & Fillide van Händel, beide met Contrasto Armonico. Ze heeft een cd opgenomen met het Stabat Mater van Pergolesi in de Nederlandse vertaling van Willem Wilmink met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Dit album werd bekroond met een 10 in Luister.
Haar debuutalbum Komm in mein Herzenshaus met aria’s voor sopraan door Johann Sebastian Bach, begeleid door barokensemble en accordeon, werd uitgebracht in 2013. Haar recente album Normal gets you nowhere kreeg 4 sterren in de Trouw.