Skip to main content

17 april 2016: Fantasieën en Vocalises

By 10 maart 2016september 8th, 2016Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

Caroline en Willem BronsTijdens dit recital wordt u meegenomen op een romantische tocht met liederen van Mozart, Schubert, Schumann, Brahms en Vaughan Williams. De lyrische coloratuur van Caroline Brons wiegt op de klaviertonen van de éminence grise van de Nederlandse pianisten Willem Brons, die al decennia lang op internationale podia schittert. Met bijzondere bijdragen van Hein Wiedijk, klarinettist bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Toegangskaarten

Kaarten voor het concert kunt u bestellen door € 12,50 per kaartje over te maken op rekeningnummer NL60 RABO 0184841496 t.n.v. Stichting Vrienden van Kerk aan Zee, o.v.v. kaarten concert 17/4. Daarna graag een bevestigings-mail sturen naar concertaanzee@gmail.com met uw naam (de tenaamstelling van uw rekening) en het aantal kaarten. De kaarten liggen dan op naam voor het concert klaar.

Koffie en thee in de pauze zijn inbegrepen.

Voorverkoop in Muiderberg bij Verswinkel Oudshoorn, Dorpsstraat 2

Over de musici

Caroline 3Caroline Brons

Caroline Brons, lyrische coloratuursopraan, maakte haar pianodebuut op 11-jarige leeftijd in de Kleine zaal van het Concertgebouw. Later richtte zij zich op de zangkunst aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, bij bariton Hans Stobbe en voor specialisatie in het barokrepertoire bij Max van Egmond.

Haar voorliefde gaat uit naar de Opera- en Oratoriumwerken van Händel, de grote oratoria van Bach en de vocale werken van Mozart. Zij speelde in verschillende operaproducties van ondermeer Verdi , Weil , Hindemith en Gershwin. Zij zong verschillende werken uit haar repertoire onder leiding van o.a. Roy Goodman, Ed Spanjaard, Lukas Groen, Jurjen Hempel, Jan Willem de Vriend, Jaap van Zweden, Wayne Marshall, Charles Olivieri-Munroe en Valerie Gergiev, met o.a. het Concertgebouw Kamerorkest en het Combattimento Consort Amsterdam.

Sinds 2008 wordt zij gecoacht door de Amerikaanse opera- en concertzangeres Roberta Alexander voor verdere specialisatie t.a.v. het Mozart  en Handelrepertoire, liederen van Richard Strauss en Amerikaanse muziek van Samuel Barber. Met Hans Stobbe vormt zij een lied-duo.

Wilem BronsWillem Brons

Willem Brons wordt algemeen beschouwd als de eminence grise van de Nederlandse pianisten. Reeds in 1963 debuteerde hij in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Hij werd toen al gezien als begenadigd Bach vertolker. Ook heeft hij grote betrokkenheid en affiniteit met de late Beethoven.

Vanaf 1971 werden de sonates van Schubert een vast bestanddeel van Willem Brons´ repertoire. Niet alleen in Nederland maar met name in Japan waar hij sinds 1983 veelvuldig optreedt, lezingen geeft en doceert, geldt hij als een van de belangrijkste Schubert-vertolkers van deze tijd.

In 2001 speelde hij de eerste uitvoering in Nederland van de originele pianoversie van Haydns “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz”. Het romantische repertoire behoort uiteraard ook tot zijn bagage. Daarnaast heeft Willem Brons een groot aantal van Mozarts pianoconcerten vertolkt. Typerend voor zijn veelzijdigheid is zijn betrokkenheid bij historische instrumenten, met name de Weense vleugel uit het begin van de 19e eeuw waarop hij regelmatig concerteert.

Willem Brons trad regelmatig op met vrijwel alle Nederlandse orkesten zoals het Concertgebouw Orkest, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest met alle grote dirigenten uit zijn tijd. Ook in het buitenland, ondermeer met het Londens Philharmonisch Orkest onder Bernard Haitink, l´Orchestre de la Suisse Romande en vele andere, waaronder ook Japanse Orkesten. Hij gaf talrijke recitals in grote muziekcentra als Londen, Parijs, Rome, Tokio, Moskou, Berlijn, Hamburg, Antwerpen, Brussel, Praag

Willem Brons heeft ook een grote reputatie als docent en “lecturer” waarbij zeer uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen als bijvoorbeeld Bach’s Wohltemperiertes Klavier, dat immers integraal tot zijn repertoire behoort, de specifieke stijl van César Franck en aspecten van Brahms als vooruitstrevend componist.

Vanaf 1968 is hij verbonden als docent aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij niet alleen piano doceert maar ook kamermuziek en liedbegeleiding.

Gedurende twaalf jaar gaf Willem Brons in Cristofori te Amsterdam een Internationale Masterclass Piano, die groot aanzien heeft verworven. Ook gaf hij de afgelopen jaren Masterclasses tijdens de “International Summer-Academy for Young Artists” in de Bayerischen Musikakademie te Marktoberdorf en in het befaamde Gnessin-instituut te Moskou. De laatste jaren maakt Willem Brons regelmatig deel uit van jury’s bij Internationale Pianoconcoursen.

In 2006 verscheen een CD met werken van Mozart. Deze opname werd unaniem zeer geprezen en stond zelfs geruime tijd in de top-10. In 2007 maakte Brons voor de Japanse markt een drietal DVD’s over Bachs Wohltemperiertes Klavier. Later volgden nog twee DVD’s over de late Beethoven. In 2012 kwam Willem Brons’ dubbel cd met het complete Wohltemperierte Klavier boek I uit.

Hein WiedijkHein Wiedijk

Hein Wiedijk studeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en in september 1996 trad hij toe tot het Koninklijk Concertgebouworkest.

Hein Wiedijk is tevens actief als kamermusicus en speelde met onder anderen pianist Frank van de Laar en cellist Pieter Wispelwey. Wiedijk maakt deel uit van het door leden van het Concertgebouw opgerichte ensemble Camerata RCO.

Hein Wiedijk bespeelt een C-, A- en Bes-klarinet uit de collectie van de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest.

Programma

Fantasieën en Vocalises

Caroline Brons sopraan

Willem Brons piano

Hein Wiedijk klarinet

Wolfgang Amadeus Mozart

An Chloë

Das Lied der Trennung

Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte

Abendempfindung

Franz Schubert

Uit Die Verschworenen D 787: Romanze der Helena

Im Frühling

Du bist die Ruh

Seligkeit

Robert Schumann

Drei Fantasiestücke, voor klarinet en piano opus 73

Der Nussbaum

Die Lotusblume

Widmung

Pauze

Ralph Vaughan Williams

Prelude, Scherzo en Quasi menuetto, drie vocalices voor sopraan en klarinet

Johannes Brahms

Geistliches Wiegenlied

Liebestreu

Der Tod, das ist die kühle Nacht

Ständchen

Dein blaues Auge

Meine Liebe ist grün

Franz Schubert

Der Hirt auf dem Felsen

X