Skip to main content

Carte Blanche voor Carl van Reenen | 29 mei 2016

By 24 april 2016september 8th, 2016Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

pianotrio2Op zondag 29 mei krijgt de Muiderbergse pianist en componist Carl van Reenen de ruimte om een programma naar eigen inzicht samen te stellen. Zijn gasten zijn Saskia Otto, veelzijdig violiste en cellist Maarten Jansen van het Metropole Orkest. Pianotrio’s van Beethoven, Brahms en Shostakovitch staan op de lessenaar.

Kaartverkoop

Voorverkoop in Muiderberg bij Verswinkel Oudshoorn, Dorpsstraat 2
Kaarten voor het concert kunt u bestellen door € 12,50 per kaartje over te maken op rekeningnummer NL60 RABO 0184841496 t.n.v. Stichting Vrienden van Kerk aan Zee, o.v.v. kaarten concert 29/5. Daarna graag een bevestigings-mail sturen naar concertaanzee@gmail.com met uw naam (de tenaamstelling van uw rekening) en het aantal kaarten. De kaarten liggen dan op naam voor het concert klaar.

Koffie en thee in de pauze zijn inbegrepen.

Meer over het programma

BethovenLudwig von Beethoven

Pianotrio No 1. In Es-groot, opus 1 no 1. (1795)

Dit is Beethoven’s eerste gepubliceerde werk, voltooid in Wenen. Het is opgedragen aan vorst Luchnowsky. Het is een galant en pittig stuk voor kenners en liefhebbers, wat goed was voor de kopers van bladmuziek. Met onder meer het overbekende, prachtige tweede deel.

 1. Allegro
 2. Adagio cantabile
 3. Scherzo: allegro assai
 4. Finale: presto

BrahmsJohannes Brahms

Pianotrio No 1. In B-groot, opus 8 (1854)

Het Eerste pianotrio van Brahms is zijn enige compositie waarvan twee officiële versies bestaan. Met 35 jaar er tussen. ‘Ik heb de hele zomer verbeuzeld met heerlijk werk aan opus 8. Dat ik nu opus 108 mag noemen.’ Dat schreef Brahms over zijn Pianotrio, dat hij ‘minder somber’ had gemaakt. U hoort het diep romantische resultaat van deze bewerking

 1. Allegro con brio
 2. Scherzo: Allegro moderato
 3. Adagio
 4. Finale: Allegro

 

shostakovitchDmitri Sjostakovitsj

Pianotrio 2, opus 67 (1944)

Het tweede pianotrio is één van de mijlpalen uit de kamermuziekgeschiedenis en behoeft bijna geen introductie meer. Het werd geschreven ter nagedachtenis van Ivan Sollertinsky, een goede vriend van Sjostakovitsj en is als het ware een verklanking van de oorlogstijd waarin het gecomponeerd is.

 1. Andante
 2. Allergro con brio
 3. Largo
 4. Allegretto

Meer over de musici

foto Carl

Carl van Reenen

Componist en pianist Carl van Reenen studeerde piano in Amsterdam bij Jan Wijn. Hij treedt op in verschillende kamermuziekensembles en hij begeleidt zangers. Verder werkt hij aan het Utrechts Conservatorium als co-repetitor en docent repertoire-studie. Eerder speelde hij opera-fragmenten op een cruise-schip, trad hij op in toneelstukken en speelde hij filmmuziek. Hij speelde key-board in verschillende producties van Joop van de Ende. Ook schreef en regisseerde hij kindermusicals. Carl is ook dirigent. Hij leidt het Zwols Symfonieorkest en het koor Capella aan Zee in Muiderberg. In 2009 dirigeerde hij de door hemzelf samengestelde opera Lisettes Rache oder Der Onkel aus Chicago, gebaseerd op muziek van Mendelssohn.

Bij Concert aan Zee kreeg hij al eerder Carte Blanche. De eerste keer bracht hij het muziektheaterstuk “L’histoire du Soldat” van Strawinsky. Vorig seizoen speelde hij de pianoversie van Mussorgsky’s “Schilderijententoonstelling” en een aantal uitdagende stukken met klarinettiste Celeste Zewald

maarten jansen

Maarten Jansen

Maarten Jansen kreeg vanaf zijn negende cellolessen. Zijn docenten waren achtereenvolgens Jet van Baaren, Lenian Benjamins, Elias Arizcuren, Claus Kanngießer, Philippe Muller en Christoph Henkel. Als solist speelde Maarten de concerten van Haydn, Ibert, Tartini, Couperin, Schumann, Saint-Saëns en Elgar. Ook heeft hij Kol Nidrei van Max Bruch, het Tripelkonzert van Beethoven en het Dubbelconcert van Brahms op zijn repertoire.

Maarten Jansen speelt kamermuziek met Trio Arpa Aul’Arco, Ensemble Oostenrijk-Jansen, het Daidalos pianotrio en met pianist Bas Verheijden. Verder speelde hij bij het Kammermusikfest für Preisträger des ARD-Wettbewerbs, Spectrum-Concerts Berlin en bij het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht.

Maarten werkte als solocellist voor het Münchener Kammerorchester, het Tonkünstler Orchester in Wenen, het Noord Nederlands Orkest en het Metropole Orkest. Sinds 2007 speelt hij in de cellogroep van het Metropole. Op de cd De Vier Jaargetijden van Janine Jansen is Maarten te horen als cellist van het ensemble.

Saskia-Otto-viool

Saskia Otto

Violiste Saskia Otto is een veelgevraagd kamermusicus en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Ze trad onder meer op tijdens het Kamermuziekfestival van Trieste, het Musikfest Kreuth in Bayern, het Delft Chamber Music Festival, het Concertgebouw in Amsterdam en Rideau Hall in Ottawa.

Ze werd geboren in Amsterdam en begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Ze studeerde in respectievelijk Londen, New York en Amsterdam, bij Detlef Hahn, Patty Kopec en Vera Beths. Na haar Masters studie was Saskia Academiste bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, een intensieve opleiding van een jaar. Na afloop van de Academie ontving zij bovendien de Bernard Haitink beurs voor Jong Talent, eveneens van het Concertgebouworkest.

Saskia was aanvoerder tweede violen bij het Gustav Mahler Jugend Orkest, en is inmiddels in diezelfde functie te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gelders Orkest. Ook remplaceert ze regelmatig bij Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Saskia speelt op een Cuypers viool uit ca. 1750, haar ter beschikking gesteld door de heer Philip de Jong uit Amsterdam.

X