Skip to main content

Alexander Warenberg & Nikola Meeuwsen |15 januari15.00 uur

By 30 december 2022mei 5th, 2023Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

Het is weer tijd voor jong talent bij Concert aan Zee. Deze jonge musici hebben een indrukwekkende lijst prijzen verzameld in hun prille carrières waarbij ze ook internationaal aan de weg timmeren. Cellist Alexander Warenberg was eerder in Muiderberg te gast met zijn Amsterdam Piano Trio. Voor pianist Nikola Meeuwsen is dit de eerste kennismaking met Kerk aan Zee. Samen spelen doen ze vaker, het zijn immers volle neven, maar op het podium kwam het er nog niet zo vaak van. Nu bundelen ze hun krachten en spelen ze de mooiste sonates voor cello en piano van Mendelssohn en Brahms. Nikola speelt ook etudes van Rachmaninoff en Debussy en Alexander soleert in Bach’s 5 e cellosuite.

Bekijk het programma

Alexander Warenberg, cello    &    Nikola Meeuwsen ,piano

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)

Sonata voor cello en piano: No.2 in D majeur, Op.58 (1843)

 • allegro assai vivace
 • allegretto scherzando (in B mineur)
 • adagio (in G majeur)
 • molto allegro e vivace

Sergei Rachmaninoff (1873 – 1943)

Etudes – Tableaux voor piano, No. 5, Op. 39 (1917)

–    Appassionato (in E mineur)

Claude Debussy (1862 -1918)

Etudes voor piano, Livre I, L.117:6 (1908)

Des pas sur la neige  (in D mineur)

PAUZE

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Cello suite No. 5, (in C mineur), BWV 1011

 • prelude
 • sarabande
 • gigue

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Sonata voor cello en piano No. 2 in F majeur, Op.99 (1886)

 • allegro vivace
 • adagio affettuosi
 • allegro passionate (in F mineur)
 • allegro molto

Lees meer over de musici

Alexander Warenberg (1998) werd geboren in Voorburg en komt uit een muzikale familie. Sinds zijn vijfde jaar speelt Alexander cello, de eerste lessen kreeg hij van zijn oom. Vanaf zijn achtste tot zijn achttiende jaar kreeg hij les van Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Van 2016 tot 2019 studeerde Alexander bij Frans Helmerson aan de Barenboim-Said Akademie in Berlijn. Sinds 2019 studeert hij aan de Kronberg Academy bij Frans Helmerson.

In oktober 2016 won Alexander de eerste prijs en de publieksprijs op het concours van de Cello Biënnale in Amsterdam. Daarnaast is hij eersteprijswinnaar van het Internationale Cello Concours Antonio Janigro in Kroatië en won hij eerste prijzen op het Britten Cello Concours, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent en het Prinses Christina Concours.

Alexander treedt zowel solistisch als in kamermuziekverband op. Als solist speelde hij met orkesten in binnen- en buitenland. Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam en was meerdere malen te zien op Nederlandse televisie en te horen op de radio. In kamermuziekverband trad Alexander o.a. op met Janine Jansen, Menahem Pressler, Denis Kozhukhin, Paolo Giacometti, Liza Ferschtman en met zijn neef Nikola Meeuwsen.

In de zomer 2017 nam Alexander deel aan het prestigieuze Verbier Festival Academy. Ook heeft hij gespeeld op verschillende festivals zoals het Internationale Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival in Amsterdam, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland, de Cello Biënnale in Amsterdam, Chamber Music Festival Amsterdam, Delft Chamber Music Festival, Festival Wonderfeel en CelloFest in Finland. In 2021 heeft Alexander de Grachtenfestivalprijs en de Elisabeth Everts Prijs in ontvangst mogen nemen. In 2022 was hij Artist in Residence op het Grachtenfestival.

Alexander ontving een studiebeurs van de VandenEndeFoundation. Daarnaast kreeg hij ook een beurs van de International Music Academy Liechtenstein. Daarmee volgde hij masterclasses bij gerenommeerde musici zoals Professor Wolfgang Emanuel Schmidt en Jens-Peter Maintz.

Alexander Warenberg bespeelt een cello van Alessandro D’Espine, Turijn 1832, voorheen bespeeld door Paul Tortelier, aan hem ter beschikking gesteld door de Stretton Society.

 

Nikola Meeuwsen (2002) is één van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland. Hij ontving in Amsterdam de Grachtenfestivalprijs 2022 waardoor hij bij  de editie in augustus 2023 Artist in Residence zal zijn
Het Concertgebouw heeft hem de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend. De NRC noemde hem een talent om in de gaten te houden. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours, en in 2012 het Steinway Concours.

Hij speelde al meerdere keren met het Residentie Orkest oner meer met de solopartij in het pianoconcert van Clara Schumann. Op 24 april 2020 presenteerde hij zijn debuut-CD met werken van Schumann, Scriabin, Brahms en Bach.

Nikola Meeuwsen geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij trad op met het Residentie Orkest in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Hij gaf solorecitals in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Kamermuziek speelde hij met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr, altviolist Vladimir Mendelssohn en met zijn neef, cellist Alexander Warenberg. Een pianoduo vormde hij met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

Op festivals is Nikol een graag geziene gast. Hij speelde op het Storioni Festival, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, Festival Classique en in het nieuwe Haagse festival Classical NOW! In 2022 speelde hij in het Gwyl Machynlleth Festival in Wales, op uitnodiging van de pianist en artistiek leider Julius Drake.

Nikola Meeuwsen studeert bij Marlies van Gent en Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola en aan de Koningin Elisabeth Chapel in Brussel (Waterloo) bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian. Masterclasses volgde Nikola bij Jacques Rouvier, Pavel Gililov, Matti Raekallio, Ruth Nye, Edith Fischer, Jerome Rose en Dominique Merlet.

Horowitz, Schnabel, Sofronitsky, Cziffra, Rubinstein, Lipatti, Sokolov, Pogorelich, Volodos en Gould zijn de pianisten waar hij het liefst naar luistert. Nadat hij het derde pianoconcert van Rachmaninov met Vladimir Horowitz hoorde, wist Nikola dat hij pianist wilde worden.

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) heeft  Nikola een prachtige Bösendorfer vleugel in bruikleen gegeven.

 

X