Skip to main content

Fabian Müller, pianist | zondag 20 november | 15.00 uur

By 6 november 2022mei 5th, 2023Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

De Duitse sterpianist die ons 8 jaar geleden overrompelde met een gloedvol recital komt terug naar de Kerk aan Zee in Muiderberg. Dit keer speelt hij delen uit Bach’s eerste boek van Das wohltemperierte Klavier, BWV 846-893 en Beethoven’s Appassionata Sonata.

“Het goed gestemde klavier” is een van de hoofdwerken van Johann Sebastian Bach, geschreven voor klavecimbel, een destijds gangbaar toetsinstrument. Het bestaat uit twee cycli, in twee banden met in ieder boek voor iedere majeur-  en mineursoort een preludium gevolgd door een fuga.

De boeken werden aanvankelijk vooral als een nuttige verzameling oefenmateriaal beschouwd, maar toen Bach’s muziek in de loop van de 19e eeuw weer in de belangstelling kwam, ontstond er steeds meer waardering voor de uitzonderlijke kwaliteiten van deze compositie als zelfstandig kunstwerk.

Na de pauze is het tijd voor Ludwig van Beethoven: de wervelende pianosonate nummer 23, die niet voor niets Appassionato wordt genoemd. Het is een van zijn meest opwindende werken die door de jaren heen behoorlijk spectaculaire vergelijkingen heeft opgeroepen: met Dante’s Inferno, de tragedies van Corneille; maar ook Macbeth en King Lear van Shakespeare. Een robuust werk uit Beethoven’s middelste periode.

Bekijk het programma

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Das Wohltemperierte Klavier  (1722)

– Nr. 7 Es-Dur               BWV 852

– Nr. 14 fis-moll           BWV 859

– Nr. 15 G-Dur              BWV 860

– Nr. 17 As-Dur            BWV 862

– Nr. 20 a-moll              BWV 865

– Nr. 23 H-Dur              BWV 868

– Nr. 24 h-moll             BWV 869

Pauze

Ludwig van Beethoven (1770 -1827)

Pianosonate No.23 in F. Opus 57 “Appassionata” (1803/6)

– Allegro Assai

– Andante con moto

– Allegro ma non tropo – Presto

 

Lees meer over de musici

Fabian Müller heeft zich ontwikkeld als een van de meest opmerkelijke pianisten van zijn generatie. In het seizoen 2022/2023 maakt hij zijn debuut bij de Staatskapelle Berlin met dirigent Daniel Barenboim.

In 2013 maakte Fabian Müller naam met de International Press Prize, een speciale prijs voor de beste vertolking van een werk van Ferruccio Busoni en de speciale prijs voor de interpretatie van hedendaagse pianomuziek op het Internationale Ferruccio Busoni Pianoconcours in Bozen.

In 2014 nam hij deel aan een masterclass bij The International Holland Music Sessions in Bergen (NH) en speelde hij ook bij Concert aan Zee in Muiderberg.
Hij zorgde in 2017 voor opwinding op de ARD International Music Competition in München, waar hij vijf prijzen in ontvangst mocht nemen, waaronder de publieksprijs

Sindsdien hebben zijn concertactiviteiten zich op internationaal hoog niveau ontwikkeld: in het voorjaar van 2018 debuteerde hij met het Bayerisch Staatsorkest in de Carnegie Hall in New York; in september 2018 verzorgde hij een pianorecital in de Elbphilharmonie in Hamburg. Op 9 maart 2023 speelt hij in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam werken van György Kurtág.

Fabian Müller speelde inmiddels met orkesten als het Symfonieorkest van de Beierse Radio, het WDR Symfonieorkest Keulen, het Frankfurter Radio Symfonie Orkest, het SWR Symfonieorkest, het Duitse Radio Filharmonisch Orkest en het Beethoven Orkest Bonn.

Zijn actieve belangstelling voor de muziek van Johann Sebastian Bach komt onder meer tot uiting in een langdurige samenwerking met de Berlin Baroque Soloists, een ensemble van de Berliner Philharmoniker. Met het Keuls Kamerorkest werkte hij aan alle pianoconcerten van Beethoven en voerde ze, dirigerend vanaf de piano, meerdere keren uit.

Hij is artistiek leider van de door hem geïnitieerde kamermuziekserie Bonner Zwischentöne. Zijn muzikale partners zijn Benjamin Appl, Albrecht Mayer, Diana Tishchenko, Liisa Randalu, Daniel Müller-Schott, Maximilian Hornung, Igor Levit, het Monet Quintet, het Schumann Quartet, het Aris Quartet en het Vision String Quartet.

Fabian Müller is vaste gast op festivals als het Ruhr Piano Festival, het Rheingau Music Festival, de Heidelberg Spring, het Schwetzinger SWR Festival (Artist in Residence 2024), het Mecklenburg-Voor-Pommeren Festival en het Aldeburgh Festival, en speelde in zalen als het Konzerthaus Berlin, de Pierre Boulez Saal in Berlijn, de Herkulessaal in München, de Kölner Philharmoniker, de Tonhalle in Düsseldorf, de Bremer Glocke en het Beethovenhaus in Bonn. .

Naast zijn reguliere concertactiviteiten houdt Fabian Müller zich ook bezig met muziekeducatie en het werken met kinderen en jongeren. Als festivalpianist bij het Education Project van het Ruhr Piano Festival werkt hij jaarlijks met meer dan 300 kinderen, die op een creatieve manier met moderne muziek omgaan. Dit project werd in 2014 bekroond met de Young Ears Prize en in 2016 met een Echo Klassik.

Fabian Müller heeft een exclusieve samenwerking met “Berlin Classics”. Zijn eerste cd bij dit label kwam uit in het najaar van 2018 en bevat solo pianowerken van Johannes Brahms. In 2020 verscheen een cd met werken van Beethoven, Schumann, Brahms en Rihm. Zijn laatste album, met daarop Schuberts laatste drie sonates, volgde in het voorjaar van 2022. Daarnaast werd door Deutsche Grammophon een album met Mozart-werken uitgebracht, dat hij samen met Albrecht Mayer opnam.

X