In de Kerk aan Zee in Muiderberg klinken bij dit concert alternatieve versies van achttiende-eeuwse Duitse klassiekers. Concerten en suites van J.S. Bach, G.Ph. Telemann, Ch. Graupner, en ].F. Fasch, uitgevoerd door Ensemble Odyssee. Acht musici maken er een waar barokfeest van.
De vier componisten zijn met elkaar verbonden door een gebeurtenis in het jaar 1722: de dood van Johann Kuhnau, Thomaskantor in Leipzig. Het bestuur van de Thomaskirche zocht een opvolger en deze vier kwamen in aanmerking. Zoals we weten heeft Bach uiteindelijk gewonnen, hoewel hij eigenlijk laatste keus was: nadat Telemann als eerste werd uitgekozen en het eervolle aanbod afsloeg, trokken ook Fasch en Graupner zich terug, om zo Bach vrij baan te laten.
Bekijk het programma
Programma
Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Suite in e, TWV 55:e2 voor blazers, strijkers en basso continuo Ouverture, Rondeaux, Bourrée, Menuet I – Menuet II, Giga
Johann Friedrich Fasch (1688-1785)
Concerto in d, FaWV L:d2 voor hobo, strijkers en basso continuo Allegro, Andante, Allegro
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto in d, BWV 1052r reconstructie naar klavecimbelconcert BWV 1052 voor viool, strijkers en basso continuo [Allegro], Adagio, Allegro
~
Christoph Graupner (1685-1760)
Ouverture in F, GWV 447 voor blokfluit, strijkers en basso continuo [Ouverture]-Allegro, La Speranza: Tempo giusto, Air en Gavotte, Menuet, Air, Plaisanterie
Johann Sebastian Bach
Concerto in F, BWV 1057 voor klavecimbel, twee blokfluiten, strijkers en basso continuo [Allegro], Andante, Allegro assai
De rivaliteit tussen de vier componisten weerspiegelt zich in de bezetting van de voor dit programma uitgekozen werken: het zijn overwegend concerten waarin één instrument een solistische rol speelt. Natuurlijk heeft er nooit een echte confrontatie tussen de componisten plaatsgevonden en kan zo’n samenspel tussen “concurrerende” collega’s alleen maar op vriendschappelijke basis plaatsvinden, daarom is de titel “In Freundschaft”. Het is een van onze belangrijkste overtuigingen, dat de musici in een ensemble als het ware tot één organisme moeten versmelten.
Alle vier de componisten hebben in elk genre dat in dit programma voorkomt muziek geschreven. Het is dus slechts een voorbeeld van een selectie uit dit repertoire, en illustreert de verschillende bezettingen die men met een achtkoppige groep kan creëren, het contrast tussen solo en tutti, kamermuziek en orkestspel, en anderzijds ook het vervagen van deze grenzen.
Lees meer over de musici
De musici
ENSEMBLE ODYSSEE

ENSEMBLE ODYSSEE
Eva Saladin viool solo en concertmeester
Anna Stegmann blokfluit solo
Georg Fritz hobo solo en blokfluit
Andrea Friggi klavecimbel solo
Ivan Iliev, viool
David Alonso Molina, viool
Zdenka Procházková, altviool
Caroline Kang, cello
Juan Diaz, violone
Ensemble Odyssee, met als kernbezetting Eva Saladin (viool), Anna Stegmann (blokfluit), Georg Fritz (hobo) en Andrea Friggi (klavecimbel) is een in Amsterdam gevestigd barokensemble dat zichzelf als één van de jonge exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland ziet. We houden de principes van de pioniers hoog, maar weten daarbij ook een eigen aanpak te vinden.
Wij streven ernaar deze klank aan het moderne publiek voor te stellen in verschillende bezettingen, van een kamermuziekensemble tot een heel orkest. Door onze inventieve programmering van barokmuziek willen we de ontwikkelingen in de oude-muziekmarkt in Nederland en daarbuiten voortzetten. Onze eerste CDs zijn gewijd aan onbekend Napoletaans repertoire uit de zeventiende eeuw met vocale solisten. Onze meest recente CDs ontdekken weinig bekende Engelse concerten voor instrumentale solisten uit het ensemble zelf.
Als kamermuziekensemble zijn we laureaat van het International Van Wassenaer Concours, en hebben we sindsdien samengewerkt met gastsolisten zoals de sopranen Raffaella Milanesi en Claron McFadden, en countertenor Filippo Mineccia.