Skip to main content

Kerst met de familie Horsch | Zondag 20 december, 15.00 uur

By 26 november 2020januari 31st, 2021Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

In de feestelijk versierde Kerk aan Zee treedt de geliefde familie Horsch op met een barok programma dat u in Kerstsfeer brengt. Sinds 2014 waren ze al drie maal in Muiderberg te gast en zo hebben we de muzikale ontwikkeling van blokfluitiste Lucie en violist Caspar op de voet kunnen volgen. Het is altijd een feest om te zien hoe een trotse vader Gregor, eerste cellist van het Koninklijk Concertgebouworkest, zijn talentvolle kinderen aanvoert.

Onder normale omstandigheden zou de kerk bomvol zitten, maar in 2020 is alles anders. Alleen voor onze abonnementhouders kunnen we een plek reserveren. Andere liefhebbers verwijzen we naar de Livestream die we uitzenden.

Dankzij de Livestreams hebben we dit jaar ons volledige programma doorgang kunnen laten vinden.  Ook nu we het met aanmerkelijk minder inkomsten moeten doen, terwijl alle kosten doorlopen en we niet willen korten op de honoraria van de musici. Dit willen we volhouden zolang als nodig is, maar dat lukt niet vanzelf.

Wij vragen u ons te steunen door een e-ticket te bestellen voor het online bijwonen van het concert. Dat kan via onze site www.concertaanzee.com

In het maandblad van het Concertgebouw ‘Preludium’ stond een interessant interview met Caspar en Lucie.

Bekijk het programma

Het programma

Programma Concert aan Zee, 20 december 2020

Lucie Horsch, blokfluiten
Caspar Horsch, viool
Gregor Horsch, cello
Alexandra Nepomnyashchaya, klavecimbel

 

J.S. Bach                   Gigue uit vioolpartita no. 2 BWV 1004    (arr. L. Horsch)

J.S. Bach                   Triosonate BWV 1038 in G gr.t.                                                    Largo – Vivace – Adagio – Presto

E. Ysaÿe                    Solosonate voor viool op. 27 no. 6 in E gr.t.       

F. Couperin               La Malesherbe – Ariette Gracieuse uit Pièces de Clavecin

J.S. Bach                    Vioolsonate BWV 1014 in b kl.t.                                                   Adagio – Allegro – Andante – Allegro

J. Hotteterre             Selectie preludes uit ‘L’Art de préluder’

J. Hotteterre             Première Suitte de Pièces op.4 in d kl.t.                                     Gravement/Gay – Allemande – Rondeau – Gay – Gigue

A. Vivaldi                  Triosonate RV 86 in a kl.t.                                                             Largo – Allegro – Largo cantabile – Allegro molto

A. Vivaldi                   uit: ‘L’Estro Armonico’ op. 3 no. 8       Concerto voor 2 violen en b.c. in a kl.t. (arr. L. Horsch)
                                      Allegro – Larghetto e spiritoso – Allegro

 

.

Lees meer over de musici

De musici

Gregor Horsch werd geboren in Duitsland en opgeleid aan de Musikhochschule van Freiburg bij Christoph Henkel en later aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirshbaum. Sinds hij in 1989 cum laude afstudeerde in Manchester woont Gregor Horsch in Nederland. Na een aantal jaren de cellogroep van het Residentie Orkest in Den Haag aangevoerd te hebben werd hij in 1997 benoemd tot eerste solocellist van het Concertgebouworkest.

Als winnaar van de Pierre Fournier Award in London (1988) gaf hij talrijke recitals in Engeland en maakte hij verschillende radio-opnamen voor de BBC. Zo speelde hij in de Londense Wigmore Hall en trad hij op tijdens het eerste Internationale Cello Festival in Manchester en tijdens het Schubert-Britten Festival in de Queen Elizabeth Hall. Gregor Horsch won prijzen bij de Scheveningen International Music Competition (1989) en het Concours Gaspar Cassado in Florence (1990).

Gregor bespeelt sinds 2010 een cello gebouwd door Giovanni Battista Rogeri, voorheen bespeeld door en eigendom van solocellist Jean Decroos. Deze cello werd door de Foundation Concertgebouworkest en een aantal particulieren samen aangekocht en in bruikleen gegeven aan Gregor Horsch.

Lucie Horsch is op haar twintigste al een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Ze groeide op in een muzikale familie en kreeg vanaf haar vijfde blokfluitles. Met een tv-optreden tijdens het AVRO Kinderprinsengrachtconcert verwierf ze nationale bekendheid. Twee jaar later begon ze haar studie bij Walter van Hauwe aan het Conservatorium van Amsterdam. Lucie Horsch is ook een getalenteerde pianiste en studeert piano bij Jan Wijn.

In 2013 werd de blokfluitiste verkozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de finale van Eurovision Young Musician in Keulen. Met het Nederlands Blazers Ensemble soleerde ze tijdens het officiële afscheid van Koningin Beatrix in Ahoy. In 2016 won Lucie Horsch de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award die haar werd uitgereikt in aanwezigheid van dirigent John Eliot Gardiner.

Voor haar debuut-cd met werken van Vivaldi ontving Lucie een Edison Klassiek. In februari 2020 bracht Decca haar album Baroque Journey uit, opgenomen met luitist Thomas Dunford en de Academy of Ancient Music onder leiding van Richard Egarr, met wie ze een tournee maakte door Engeland en Nederland. Dit album werd bekroond met een Opus Klassik Award. Met Kian Soltani maakte ze de eerste opname van Leonard Bernsteins Variations on an Octatonic Scale. Lucie Horsch werkte voorts samen met onder meer het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Residentie Orkest en het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Ze ondernam succesvolle tournees met B’Rock Orchestra en met the Academy of Ancient Music onder leiding van Richard Egarr. In juni 2020 maakte Lucie Horsch haar debuut bij het Concertgebouworkest met Vivaldi’s Concert voor blokfluit en orkest in C groot, RV 433 tijdens een livestream-concert onder leiding van Ton Koopman

 

Caspar Horsch  begon op jonge leeftijd met zijn vioollessen bij Julia Veerling. Vanaf 2007 studeerde hij bij Coosje Wijzenbeek aan de Jong Talent afdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Daar maakte hij deel uit van het strijkersensemble de Fancy Fiddlers, waarmee hij door het hele land optrad.

In 2017 heeft Caspar zijn bachelordiploma behaald bij Liviu Prunaru aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij won prijzen op de concoursen van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en de Iordens Viooldagen. In 2011 won hij de tweede prijs van het Davina van Wely Vioolconcours in Den Haag waar hij als solist te horen was met het Atheneum Kamerorkest. Ook heeft hij opgetreden tijdens het Grachtenfestival en tijdens een openbare masterclass van Liza Ferschtman in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Caspar is lid van het European Union Youth Orchestra, waarmee hij op tournees onder leiding van dirigenten Gianandrea Noseda en Bernard Haitink verschillende steden in Europa aandeed.

Alexandra Nepomnyashchaya studeerde vanaf jonge leeftijd piano en klavecimbel aan het Gnessin Muziek Instituut in haar geboortestad Moskou en vervolgde sinds 2004 haar studie op klavecimbel en fortepiano aan het Nationaal Tsjaikovski Conservatorium in diezelfde stad. Vanaf 2010 studeerde Alexandra voor haar Masters Degree aan het Conservatorium van Amsterdam bij Menno van Delft en Richard Egarr, waar ze in 2013 haar diploma behaalde. Daarna studeerde ze aan de Hochschule für Musik und Theater München bij Prof. Christine Schornsheim waar ze in 2015 haar Solisten Diploma behaalde.

Alexandra won verschillende belangrijke onderscheidingen, waaronder de eerste prijzen van het Klavecimbel Concours van Sint-Petersburg en het Volkonsky Internationaal Klavecimbel Concours in Moskou. Tijdens het Praagse Lente Internationaal Concours van 2012 kreeg ze zowel de eerste prijs en de prijs voor de beste uitvoering van het opdrachtwerk als een special prijs van de Martinu Stichting. Twee jaar later won ze de derde prijs op het Internationale Bach Concours in Leipzig.

Alexandra Nepomnyashchaya heeft inmiddels een drukke concertpraktijk opgebouwd.  Als solist en kamermusicus trad ze op in onder meer Moskou, Sint-Petersburg, Versailles, Florence en Hongkong, maar ook tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en Klassiek op het Amstelveld. Het Caro Mitis label bracht haar debuut-CD uit met sonates van Mozart voor piano en viool met de violist Sergei Filchenko

X