Kamermuziek op zijn allermooist: de harmonie en intimiteit van een viool en een vleugel met twee topmusici die je in het hart raken. Violist Mathieu van Bellen en pianist Omri Epstein maken deel uit van het befaamde Busch Trio, maar ook met zijn tweeën spelen ze de sterren van de hemel. Topviolist Mathieu van Bellen weet van elk muziekstuk een intens verhaal te maken. Wie Mathieu hoort praten of spelen, krijgt het gevoel te maken te hebben met ‘een oude ziel’. Mathieu blijft dicht bij zichzelf, omringt zich met zijn vrienden in de muziek. Mathieu won de Grachtenfestivalprijs. Hij overtuigde de jury met zijn ‘kwetsbare maar ook sterke spel’. Daarnaast is hij prijswinnaar van grote nationale en internationale concoursen zoals het Yehudi Menuhin Concours, Wieniawski Concours, PCC. Hij nam de leiding over van Christiaan Bor bij het Reizend Muziek Gezelschap. In dit concert spelen Mathieu en Omri een programma werken uit de tijd van de Romantiek, van Robert en Clara Schumann en Johannes Brahms.
Bekijk het programma
Programma
Clara Schumann (1819 – 1896)
Romances voor viool en piano, op. 22 (1853)
– Andante molto
– Allegretto
– Leidenschaftlich schnell
Robert Schumann (1810 – 1856)
Johannes Brahms (1833 – 1897)
Albert Dietrich (1829 – 1908)
F-A-E Sonata voor viool en piano (1853)
“Frei aber einsam”: een geschenk voor violist Joseph Joachim
– Allegro (Dietrich)
– Intermezzo (Schumann)
– Scherzo (Brahms)
– Finale (Schumann)
PAUZE
Robert Schumann (1810 – 1856)
Romances, op. 94 (1849)
– Nicht schnell (a mineur)
– Einfach, innig (a majeur)
– Nicht schnell (a mineur)
Johannes Brahms (1833 – 1897)
Sonate voor viool en piano nr. 1, op. 78 (1879)
– Vivace ma non troppo
– Adagio – Più andante -Adagio,
– Allegro molto moderato
Lees meer over de musici
De musici

Mathieu van Bellen & Omri Epstein
Mathieu van Bellen uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen, en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham’s School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van De VandenEnde Foundation in Amsterdam.
In Londen studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin. Hij volgde masterclasses bij o.a. Ida Haendel, Shlomo Mintz, Pinchas Zukerman, Maxim Vengerov en Bernard Greenhouse.
Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music.Hij gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan kamermuziekfestivals in heel Europa.
Hij deed een aantal radio en televisie optredens en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symfonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.
Mathieu is de oprichter en artistiek leider van het Scaldis Kamermuziek Festival in Zeeland, dat elk jaar in mei wordt gehouden.In 2015 won hij de Grachtenfestival Prijs. Van Bellen is violist in het veelgeprezenn Busch Trio. Dit trio won in 2016 de prestigieuze Anton Kersjes Prijs, en gaf o.a. concerten in Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, BOZAR en Flagey te Brussel, Wigmore Hall in Londen. Ze waren Artist in Residence op de Queen Elisabeth Music Chapel te Waterloo.
In 2017 werd hij benoemd tot artistiek directeur van het Reizend Muziek Gezelschap, als opvolger van Christiaan Bor. In 2017 ontving Mathieu het Ereburgerschap van de Gemeente Hulst, voor zijn inzet voor jeugd en muziek in Zeeuws-Vlaanderen.
Mathieu van Bellen speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, die hem door private sponsoren in bruikleen werden gegeven, waarvoor hij zeer erkentelijk is.
Omri Epstein werd geboren in Israël in 1986 en begon op zijn 7e jaar met zijn pianostudie bij Sarah Tal aan het Israeli Conservatory in Tel Aviv. Op jonge leeftijd won hij al de Israeli Conservatory junior en senior piano concoursen en kreeg hij de prestigieuze America-Israel Cultural Foundation-beurs toegekend.
Hij verhuisde in 2002 naar Engeland om zijn studie te vervolgen aan de Purcell School bij Ronald Smith. In Engeland won hij nog meer prijzen op concoursen waaronder de 2de prijs bij de Turnbridge Wells International Young Concert Artists Competition waarna hij met het Israeli Symphony Orchestra het Piano Concert No. 3 van Rachmaninoff speelde, gedirigeerd door Damian Iorio. Dit optreden werd in Israel live op de radio uitgezonden.
Omri studeerde af aan zowel de Royal College of Music, als aan de Royal Academy of Music waar hij werkte met Ruth Nye en Sulamita Aronovsky. Voorts rondde hij een uitwisselingsprogramma af aan de Universität der Künste in Berlijn.
In 2015 werd Omri lid van het Busch Trio, een van de toonaangevende pianotrio’s van de nieuwe generatie. Samen met zijn broer Ori op de cello en met de violist Mathieu van Bellen trad hij op in de Londonse Wigmore Hall en Queen Elizabeth Hall, Bozar in Brussel, en in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze verschijnen regelmatig live op Radio France, Musiq’3, WDR, NDR en Deutschlandfunk.
Bij Alpha Classics tekende hij om een 4-CD-project van A. Dvorák op te nemen met het Busch trio, complete kamermuziekwerken voor piano en strijkers. Dit jaar zullen Omri en het Busch Trio de laatste twee cd’s uitbrengen om de set af te ronden.
In 2019 brengt Omri samen met zijn broer Ori de complete sonates en variaties van Beethoven uit voor het platenlabel Alpha Classics.