Skip to main content

Schuberts Winterreise | zondag 14 januari 2018 | 15.00 uur

By 1 december 2017december 12th, 2018Nieuws Concert aan Zee, Vorige concerten

Op een winterse zondagmiddag in de verwarmde Kerk aan Zee luisteren naar Schuberts Winterreise. Vierentwintig liederen met passie vertolkt door bariton Mattijs van de Woerd. Eén van de indringendste en toch raadselachtigste meesterwerken van de westerse kunst.

“Een jongeman die is afgewezen door zijn geliefde, verlaat het huis waar hij heeft gewoond en trekt te voet door sneeuw en duisternis. Hij wordt overspoeld door emoties: verlies, verdriet, woede en intense eenzaamheid, afgewisseld met sprankjes hoop, totdat het landschap dat hem omringt vervuld raakt van vervreemding en wanhoop.” Tekstdichter Wilhelm Müller leverde de verzen waarop Schubert zijn mooiste melodieën toonzette. Abigail Richards is een gerenommeerd pianiste die Mattijs de Woerd begeleidt op deze winterse reis.

Bekijk het programma

Programma zondag 14 januari 2018

Winterreise, Opus 89 D.111 (1827)

24  gedichten van Wilhelm Müller (1794 – 1827)
getoonzet door Franz Schubert (1797 – 1828)

Mattijs van de Woerd – bariton
Abigail Richards – piano

Gute NachtWINTERREISE
Die Wetterfahne
Gefror’ne Trãnen
Erstrarrung
Der Lindenbaum
Wasserflut
Auf dem Flusse
Rückblick
Irrlicht
Rast
Frühlingstraum
Einsamkeit
Die Post
Der greise Kopf
Die Krãhe
Letzte Hoffnung
Im Dorfe
Der stürmische Morgen
Täuschung
Der Wegweiser
Das Wirtshaus
Mut
Die Nebensonne
Der Leiermann

Lees meer over de musici

De musici

Mattijs van de Woerd

Mattijs van de Woerd [foto Marco Borggreve] 03

Mattijs van de Woerd

Bariton Mattijs van de Woerd studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Sylvia Schlüter, Maarten Koningsberger en Margreet Honig.

Hij won in 2001 de Vriendenkrans (prijs van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest). In 2003 werd hem de eerste prijs van de Wigmore Hall International Song Competition in Londen toegekend.

Mattijs trad onder andere op met de Nationale Opera, Nederlandse Reisopera, Opéra La Monnaie Brussel, Opéra Monte-Carlo, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlandse Bachvereniging, Los Angeles Philharmonic, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Orkest van de 18e Eeuw en met dirigenten Jaap van Zweden, Marc Albrecht, Herbert Blomstedt, Ed Spanjaard, Daniel Reuss, Tan Dun, Reinbert de Leeuw en Frans Brüggen.

Zijn concertrepertoire reikt van Carissimi’s Jepthe en Brahms’ Deutsches Requiem tot Brittens WarRequiem en Stravinsky’s Threni. Op de operabühne was hij onder meer te horen als Papageno in DieZauberflöte, de titelrol in Don Giovanni en Guglielmo in Così fan tutte Mozart, Konrad Nachtigall in Die Meistersinger von Nürnberg Wagner, Sid in Albert Herring Britten, le Gendarme in Les Mamelles de Tirésias Poulenc, Adario in Les Indes galantes Rameau, Jonathan in Siren Song Dove en Pausole in Les aventures du Roi Pausole Honegger.

Daarnaast creëerde Mattijs rollen in nieuwe opera’s van Maarten Altena, Louis Andriessen, Micha Hamel, Willem Jeths, Misha Mengelberg, Martijn Padding, Jan van Vlijmen, Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans.

Mattijs is veelvuldig te beluisteren in liedrecitals; in 2011 en 2012 maakte hij samen met pianiste Shuann Chai recitaltoernees door China. Hij verleende zijn medewerking aan talrijke beeld- en geluidsopnames met muziek variërend van Bachs Johannes-Passion en Schuberts Winterreise tot Golgotha van Frank Martin en Ballade van de Gasfitter van Klaas ten Holt.

Hij maakt als zanger en arrangeur deel uit van het oude-lichte-muziekgezelschap Frommermann Ook is hij aangesloten bij artiestencollectief Splendor Amsterdam.

Abigail Richards

Abigail Richards

De Britse pianiste Abigail Richards vestigde zich in 2002 in Nederland, waar zij actief is als liedbegeleidster. Ze begon al op jonge leeftijd met pianolessen. Daarna studeerde ze aan de Royal Northern College of Music en aan de Universiteit van Manchester. Aan beide instituten studeerde zij af met First Class Honours, daarna heeft zij in Nederland een Masteropleiding afgesloten. Dit bracht haar in contact met Rudolf Jansen en Udo Reinemann. Zij inspireerde haar om zich in het liedrepertoire te verdiepen.

In 2002 werd Abigail uitgenodigd om te soleren in Beethovens Concerto no.4 met het Orkest van het Conservatorium van Amsterdam. In 2008 maakte zij als soliste haar debuut in het Concertgebouw in Amsterdam met Amsterdam Tramharmonie, waar zij Warsaw Concerto van Addinsell speelde.

Als liedbegeleidster heeft Abigail met veel zangers samengewerkt. Zij heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Thomas Hampson en Thomas Quasthoff (allebei in het Concertgebouw), Elly Ameling, Robert Holl, Julius Drake en Wolfram Rieger (Schubert Instituut, Baden bei Wien). Abigail heeft meerdere prijzen gewonnen, namelijk bij het Almere Kamermuziek Concours (2004), bij het Vriendenkrans Concours/het Debuut(2008) en bij het Internationaal Vocalisten Concours (2014).

Abigail heeft concerten gegeven in veel belangrijke zalen en op grote festivals. Zo was zij te horen op het Grachtenfestival (2008, 2009, 2010 en 2013), op het Oerol festival, in Muziekgebouw aan het IJ, in het Concertgebouw, op het Leamington Spa festival en het Festival des Arts Lyriques in Aix-en Provence.

Sinds 2010 is Abigail repetitor op het Conservatorium in Utrecht. Daarnaast werkt ze als repetitor en taalcoach voor verschillende operagezelschappen, o.a. de Nederlandse Reisopera, het Holland Festival, InTheLEAD dirigent masterclasses, Haarlem Zangstudio, de afdeling voor talentontwikkeling bij de Nationale Opera en de Stanislavsky-Danschenko Theatre (Moskou). Zij was ook een van de officieel begeleiders bij zowel de 34ste International Hans Gabor Belvedere Singing competition als de 50ste editie van de Internationaal Vocaal Concours en zij werd gevraagd om terug te keren voor de 36ste Hans Gabor concours in juni 2015.

X